U ruskom zatvoru

Umro je Aleksej Navaljni

Vijest o njegovoj smrti objavile su danas ruske novinske agencije pozivajući se na zatvorsku upravu, a prenio Reuters.
Vijesti / Svijet | 16. 02. 2024. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski oporbeni vođa Aleksej Navaljni, koji je služio zatvorsku kaznu u regiji Jamalo-Nenec na dalekom ruskom sjeveru, mrtav je.

Objavile su to danas ruske novinske agencije pozivajući se na zatvorsku upravu, a prenosi Reuters.

Kako je istaknuto u priopćenju Ruske zatvorske službe Navaljni se nakon šetnje osjećao loše te izgubio svijest.

"Odmah su stigli medicinski radnici ustanove i pozvana je ekipa hitne medicinske pomoći. Provedene su sve potrebne reanimacijske mjere, ali nisu dale pozitivne rezultate", istaknula je zatvorska služba.

Navaljni, najistaknutiji kritičar predsjednika Vladimira Putina u Rusiji i snažan protivnik rata u Ukrajini, služio je zatvorsku kaznu u trajanju od 11 i pol godina zbog prevare, nepoštivanja suda i kršenja uvjetnih osuda.

On je sve te optužbe odbacio kao izmišljene i politički motivirane.

Tko je bio Aleksej Anatolijevič Navaljni

Aleksej Anatolijevič Navaljni (4. lipnja 1976. – 16. veljače 2024.) bio je ruski oporbeni vođa, odvjetnik, antikorupcijski aktivist i politički zatvorenik.

On je organizirao protuvladine demonstracije i bio kandidat na izborima zagovarajući reforme protiv korupcije u Rusiji, te protiv predsjednika Vladimira Putina i njegove vlade. Navalny je bio član Koordinacijskog vijeća ruske oporbe.

Bio je čelnik stranke Rusija budućnosti i osnivač Zaklade za borbu protiv korupcije (FBK). Amnesty International ga je proglasio zatvorenikom savjesti te mu je dodijeljena nagrada Saharov za njegov rad na ljudskim pravima.

Od 2021. Navalny je imao više od šest milijuna pretplatnika na YouTubeu; putem svojih kanala na društvenim mrežama, on i njegov tim objavljivali su materijale o korupciji u Rusiji, organizirali političke demonstracije i promovirali svoje kampanje.

U radijskom intervjuu 2011. opisao je rusku vladajuću stranku, Ujedinjenu Rusiju, kao "stranku prevaranata i lopova", što je postalo popularan epitet. Navalny i FBK objavili su istrage u kojima se detaljno navodi o navodnoj korupciji visokih ruskih dužnosnika i njihovih suradnika.

Video: Он вам не Димон

U srpnju 2013. Navalny je dobio uvjetnu kaznu za pronevjeru, ali mu je ipak dopušteno da se kandidira na izborima za gradonačelnika Moskve 2013. i bio je drugi, s 27% glasova, nadmašivši očekivanja, ali izgubivši od sadašnjeg gradonačelnika Sergey Sobyanin, Putinovog mandatara. U prosincu 2014. Navalny je dobio još jednu uvjetnu kaznu za pronevjeru. Općenito se smatralo da su oba njegova kaznena slučaja politički motivirana i da su ga namjeravali spriječiti da se kandidira na budućim izborima.

Europski sud za ljudska prava (ECHR) kasnije je presudio da su slučajevi prekršili Navaljnijevo pravo na pošteno suđenje, ali presude nikada nisu poništene. U prosincu 2016. Navalny je pokrenuo svoju predsjedničku kampanju za predsjedničke izbore 2018., ali mu je rusko Središnje izborno povjerenstvo (CEC) zabranilo prijavu nakon registracije zbog njegove prethodne kaznene osude; ruski Vrhovni sud je nakon toga odbio njegovu žalbu. Godine 2017. objavljen je dokumentarac On ti nije Dimon u kojem se Dmitrij Medvedev, tadašnji premijer i bivši predsjednik, optužuje za korupciju, što je dovelo do masovnih prosvjeda. U 2018. Navalny je pokrenuo Pametno glasovanje, taktičku strategiju glasovanja namijenjenu konsolidaciji glasova onih koji se protive Ujedinjenoj Rusiji, u stranku koja će dobiti mjesta na izborima.

U kolovozu 2020. Navalny je hospitaliziran u teškom stanju nakon što je otrovan nervnim otrovom Novichok. Medicinski je evakuiran u Berlin i otpušten mjesec dana kasnije. Navalny je optužio Putina da je odgovoran za njegovo trovanje, a istraga je uključivala agente iz Federalne sigurnosne službe.

U siječnju 2021. Navalny se vratio u Rusiju i odmah je pritvoren zbog optužbi za kršenje uvjeta uvjetnog otpusta dok je bio hospitaliziran u Njemačkoj koji su nametnuti kao rezultat njegove osude iz 2014. Nakon njegova uhićenja i objavljivanja dokumentarca Putinova palača, koji je Putina optužio za korupciju, diljem Rusije su održani masovni prosvjedi. U veljači 2021. uvjetna mu je kazna zamijenjena kaznom zatvora od preko dvije i pol godine, a njegove su organizacije kasnije označene kao ekstremističke i likvidirane, uključujući FBK.

U ožujku 2022. Navalny je osuđen na dodatnih devet godina zatvora nakon što je proglašen krivim za pronevjeru i nepoštivanje suda u novom suđenju koje je Amnesty International opisao kao lažno; njegova je žalba odbijena i u lipnju je prebačen je u zatvor visoke sigurnosti. U kolovozu 2023. Navalny je osuđen na dodatnih 19 godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam što znači da je trebao biti pušten u prosincu 2038. Navalny je komentirao da je njegova kazna duga koliko i njegov život ili život političkog režima u zemlji. U prosincu 2023. Navalny je nestao iz zatvora na gotovo tri tjedna, a zatim se ponovno pojavio u novom zatvoru u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu.

Dana 16. veljače 2024., ruska zatvorska služba izvijestila je da je Navalny preminuo u dobi od 47 godina, navodno od slomljenog ugruška.

Kopirati
Drag cursor here to close