Pobjede vojske

Ukrajinske snage vraćaju pod kontrolu ključni grad

Ukrajinska sigurnosna služba potvrdila je da Kijev ima svoje postrojbe u Kupjansku. U Hrakovu, jednom od desetaka ponovno osvojenih sela, Reuters je vidio spaljena vozila sa simbolom "Z" ruske invazije.
Vijesti / Svijet | 10. 09. 2022. u 14:42 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski dužnosnici podijelili su u subotu fotografije na kojima se vidi kako ukrajinski vojnici podižu nacionalnu zastavu u Kupjansku, gradu u kojemu se nalazi glavno željezničko čvorište preko kojega se opskrbljuju ruske snage u sjeveroistočnoj Ukrajini, prenosi Hina.

Novinar Reutersa unutar velikog područja koje su posljednjih dana ponovno zauzele napredujuće ukrajinske snage vidio je ukrajinsku policiju kako patrolira gradovima i kutije streljiva kako leže u hrpama na položajima koje su napustili ruski vojnici u bijegu.

Slava oružanim snagama

Budući da su Ukrajinci sada stigli do grada Kupjanska, gdje se spajaju željezničke linije koje povezuju Rusiju s istočnom Ukrajinom, napredovanje je prodrlo sve do glavne logističke rute Moskve, što bi potencijalno moglo presjeći opskrbne linije za tisuće ruskih vojnika.

Natalia Popova, savjetnica čelnika regionalnog vijeća Harkiva, podijelila je na Facebooku fotografije vojnika koji drže ukrajinsku zastavu ispred gradske vijećnice u Kupjansku. Ispred njihovih nogu ležala je ruska zastava. "Kupjansk je Ukrajina. Slava oružanim snagama Ukrajine", napisala je.

Ukrajinska sigurnosna služba potvrdila je da Kijev ima svoje postrojbe u Kupjansku. U Hrakovu, jednom od desetaka ponovno osvojenih sela, Reuters je vidio spaljena vozila sa simbolom "Z" ruske invazije, te hrpe smeća i streljiva na položajima koje su Rusi napustili u očitoj žurbi. Tri tijela ležala su u bijelim vrećama za tijela u dvorištu.

Regionalni načelnik policije Volodimir Timošenko rekao je da je ukrajinska policija ušla prethodnog dana i provjerila identitete lokalnih stanovnika koji su živjeli pod ruskom okupacijom od drugog dana invazije. "Prva funkcija je pružiti pomoć koja im je potrebna. Sljedeći posao je dokumentirati zločine koje su počinili ruski osvajači na teritorijima koje su privremeno okupirali."

Važno rusko uporište

Zauzimanje barem dijela Kupjanska, ako bude potvrđeno, potencijalno ostavlja tisuće ruskih vojnika okruženima na bojišnici i odsječenim od opskrbe, uključujući i Izjum, važno rusko uporište i logističko središte na sjeveroistoku.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti situaciju ni u Kupjansku niti u Izjumu. Moskva je priznala da je njezina linija fronta probijena u Harkivu, ali je rekla da šalje dodatne trupe kako bi ojačala to područje. Regionalni dužnosnici koje je postavila Rusija pozvali su civile da se evakuiraju iz oba grada.

Britansko ministarstvo obrane u obavještajnom izvješću objavilo je: "Ruske snage oko Izjuma vjerojatno su sve izoliranije. Ukrajinske jedinice sada prijete gradu Kupjansku; njegovo zauzimanje bio bi značajan udarac za Rusiju jer se nalazi na rutama opskrbe Donbasa."

U noćnom video obraćanju, predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je najmanje 30 naselja oslobođeno u regiji Harkiv tijekom napredovanja posljednjih dana.

"Naša vojska, obavještajne postrojbe i službe sigurnosti provode aktivne angažmane u više operativnih područja. Čine to uspješno", rekao je u video obraćanju.

Ukrajinski dužnosnici objavili su niz slika trupa koje su ušle u gradove koje je prethodno držala Rusija i koje su grlili lokalni stanovnici koji su šest mjeseci bili pod ruskom vojnom okupacijom.

Napredovanje Ukrajine

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjedničkog ureda, u videu objavljenom na YouTubeu, rekao je da su Rusi u Izjumu gotovo izolirani.

Napredovanje Ukrajine na istoku njen je daleko najveći vojni uspjeh u posljednjih nekoliko mjeseci. Došao je kao iznenađenje samo tjedan dana nakon što je Kijev najavio početak dugo očekivanog protunapada kako bi povratio teritorij pod ruskom okupacijom stotinama kilometara dalje na suprotnom kraju fronte u Hersonu na jugu.

Manje je informacija objavljeno u javnosti o toj operaciji, ali Kijev je također tvrdio da je i tamo postigao neke uspjehe, presjekavši putove opskrbe tisućama ruskih vojnika izoliranih na zapadnoj obali rijeke Dnjepar.

"Sada vidimo uspjeh u Hersonu, vidimo određeni uspjeh u Harkivu i to je vrlo, vrlo ohrabrujuće", rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin na konferenciji za novinare u četvrtak u Pragu.

Deseci tisuća ljudi su ubijeni, milijuni su protjerani iz svojih domova, a ruske snage su uništile čitave gradove otkako su pokrenule ono što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" za "razoružavanje" Ukrajine. Rusija niječe da je namjerno gađala civile.

Kopirati
Drag cursor here to close