traži se pomoć

Ukrajini treba Marshallov plan

Vijesti / Svijet | 21. 08. 2014. u 12:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Ukarjine, Pavel Klimkin, rekao kako Kijev zaslužuje vojnu pomoć zapadnih zemalja u borbi s milicijama samoproklamiranih narodnih republika Donjeck i Lugansk.

"Vjerujem da je sasvim logično da se proširi tehnička i vojna pomoć Ukrajini u njezinoj borbi protiv terorizma kao što je to učinjeno u Iraku", rekao je Klimkin, prenijela je agencija Itar Tass.

Klimkin je dodao kako je Ukrajini potrebna podrška u političkoj, ekonomskoj i javnoj sferi.

"Potreban nam je ekvivalent Marshallovom planu. Posle Drugog svjetskog rata, SAD su odigrale ključnu ulogu u primjeni Marshallovog plana. Ovih dana, Njemačka bi mogla preuzeti vođenje takve povijesne misije", zaključio je Klimkin uoči posjete njemačke kancelarke Angele Merkel Kijevu, 23. kolovoza, navela je ruska agencija.

Ukrajinska vojska objavila je kako su njezini pripadnici u blizini Luganska zaplijenili dva ruska oklopna vozila za koje pretpostavlja da pripadaju elitnoj proruskoj paravojnoj formaciji, prenosi Tanjug.

Ukrajinska vojska je objavila je kako je u vozilima pronašla dokumenta na osnovu kojih pretpostavlja da pripadaju diviziji Pskov.

''U sukobima blizu Luganska, ukrajinski vojnici zarobili su dva oklopna vozila desantne postrojbe Pskova u Rusiji. U jednom vozilu našli smo snop dokumenata: vozačku dozvolu i vojne dokumente'', kazao je ukrajinski vojni glasnogovornik Andrej Lisenko.

''Osoblje i vozila pripadaju vojnoj jedinici 74268 prvog voda padobranaca desantnih snaga Pskova - na sjeverozapadu Rusije. Među pronađenim predmetima je i aktovka zapovjednika voda'', dodao je Lisenko, navodeći da je posada napustila oklopna vozila, ne navodeći druge pojedinosti.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Andrej Lisenko je rekao da su osobe koje su upravljale vozilima pobjegle s lica mjesta, prenio je Frans pres.

Lisenko je ranije rekao kako su proruske snage oborile u srijedu bombarder ukrajinske vojske "Suhoj Su-25" u regiji Luganska, na istoku Ukrajine.

Lisenko je naveo kako za sada nije poznato je li pilot bio u stanju da se katapultira ili je poginuo u padu zrakoplova.

Kopirati
Drag cursor here to close