Obavještajne operacije

Ukrajinci pripremaju iznenađenje: Ubadamo iglom ravno u srce, šokirat ćemo neprijatelja

"Okupatori moraju shvatiti da se neće moći sakriti. Naći ćemo neprijatelja bilo gdje", dodaje.
Vijesti / Svijet | 21. 12. 2023. u 09:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski špijuni sljedeće godine namjeravaju intenzivirati obavještajne operacije i izvoditi diverzantske napade duboko u teritoriju pod kontrolom Rusije, rekao je za Politico šef ukrajinske sigurnosne službe SBU.

"Ne možemo otkriti naše planove. Oni bi trebali ostati šok za neprijatelja. Pripremamo iznenađenja", rekao je general bojnik Vasil Maljuk. "Okupatori moraju shvatiti da se neće moći sakriti. Naći ćemo neprijatelja bilo gdje", dodaje.

Iako je izbjegavao otkriti detalje, Maljuk je dao neke natuknice. Logistički ciljevi i vojna sredstva na okupiranom ukrajinskom teritoriju vjerojatno će i dalje biti u fokusu. A onda slijede udari koji pogađaju neprijatelja preko granice.

"Uvijek tražimo nova rješenja. Dakle, pamuk će nastaviti gorjeti", našalio se Maljuk. Ukrajinci koriste riječ "pamuk" kako bi opisali eksplozije u Rusiji i na okupiranim područjima Ukrajine koje su organizirale ukrajinske specijalne službe.

S borbama na stotinama kilometara linija bojišnice, koje su uglavnom u zastoju tijekom većeg dijela ove godine, podvizi SBU-a podižu ukrajinski moral i također štete ruskim ratnim sposobnostima.

"Ubost ćemo neprijatelja ravno u srce"

"SBU izvodi ciljane udare po točkama. Neprijatelja ubadamo iglom ravno u srce. Svaka od naših specijalnih operacija slijedi određeni cilj i daje svoj rezultat. Sve to komplicira sposobnosti Ruske Federacije za vođenje rata i približava našu pobjedu", rekao je Maljuk.

Jedno područje fokusa bit će Krim i Crno more. Maljukov veliki projekt je dron Sea Baby, koji se na ukrajinskom zove maljuk, što znači "mali momak". Dron nosi oko 850 kilograma eksploziva i sposoban je djelovati u olujnim uvjetima, što ga čini teškim za otkrivanje.

"Uz pomoć tih malih momaka postupno guramo Crnomorsku flotu Ruske Federacije s Krima", rekao je Maljuk. Korišten je za napad na Kerčki most koji povezuje okupirani Krim s kopnenom Rusijom u srpnju, kao i za udare na ruske brodove.

U listopadu 2022. mornarički dronovi SBU-a napali su Sevastopoljski zaljev, oštetivši četiri ruska ratna broda. Ove su godine bespilotne letjelice pogodile dva nosača projektila, tanker, amfibijski jurišni brod te oštetile veliki vojni tegljač i najnoviji ruski izviđački i hidrografski brod.

To je prisililo Moskvu da premjesti veći dio flote iz svoje baze u okupiranom Sevastopolju na Krimu, ostavljajući zapadni dio mora slobodnim i dopuštajući Ukrajini da nastavi koristiti svoje luke za brodarstvo.

Kerčki most kao meta

Kerčki most još uvijek stoji nakon napada kamion-bombom 2022., ali samo je djelomično otvoren, rekao je Maljuk. "To je za nas legitimna meta, prema međunarodnom pravu i pravilima ratovanja. Ukrajinski zakon također nam dopušta napad na ovaj objekt. I moramo uništiti logistiku neprijatelja", dodao je Maljuk.

Rekao je da Kijev pažljivo razmatra svoje mete prije napada - nastojeći ostati unutar pravila ratovanja za razliku od Rusije, koja ispaljuje rakete, topništvo i bespilotne letjelice i na vojne i na civilne mete.

"Kada planira i priprema svoje specijalne operacije, SBU pažljivo bira svoje ciljeve. Radimo na vojnim objektima ili na onima koje neprijatelj koristi za izvršavanje svojih vojnih zadaća. Mi se u potpunosti pridržavamo normi međunarodnog prava", rekao je Maljuk.

"Ovo je naša zemlja i branit ćemo je svim silama"

SBU većinu svojih operacija provodi na teritoriju Ukrajine - u Donbasu, na Krimu i u Crnom moru. "Ovo je naša zemlja i mi ćemo upotrijebiti sve moguće metode da je oslobodimo od okupatora", rekao je Maljuk.

Kada je riječ o planiranju nečega u Rusiji, SBU kaže da se fokusira samo na ciljeve koji se koriste u vojne svrhe, poput logističkih koridora za opskrbu oružjem, kao i na ratne brodove, vojne baze i slične mete.

"Sve SBU operacije o kojima čujete isključivo su naš rad i naš jedinstveni tehnički razvoj", rekao je Maljuk. "Ove su operacije postale moguće posebice zato što razvijamo i implementiramo naša tehnička rješenja."

Kopirati
Drag cursor here to close