Turska

Erdogan: EU će zaustaviti pridruživanje Ukrajine i Moldavije

"Dati im status kandidata ne znači da će postati članice EU. S njima će započeti proces, oni će također biti zaustavljeni".
Vijesti / Svijet | 19. 12. 2023. u 13:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Tayyip Erdogan je u utorak rekao da će Europska unija zaustaviti pridruživanje Ukrajine i Moldavije EU, dodajući da je Ankara odavno zaslužila pravo da se pridruži bloku, ali da je čekala iz političkih razloga.

Lideri EU složili su se prošle sedmice da otvore pregovore s Ukrajinom iako ona nastavlja da se bori protiv ruske invazije, a istovremeno započinju razgovore s Moldavijom. Međutim, blok nije mogao da se dogovori o paketu finansijske pomoći Kijevu od 50 milijardi eura zbog protivljenja Mađarske.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy pozdravio je ovaj potez kao "pobjedu" Ukrajine i europskog kontinenta.

Obraćajući se novinarima na povratku iz Mađarske, Erdogan je rekao da je Turska, koja je kandidat za EU od 2005. godine, odavno zaslužila pravo da se pridruži bloku, ali je bila u zastoju zbog, kako je rekao, političkih prepreka.

"Dati im status kandidata ne znači da će postati članice EU. S njima će započeti proces, oni će također biti zaustavljeni. Nijedna od ovih zemalja nije Turska", rekao je Erdogan kako je prenesno iz njegovog ureda.

"Pogrešno je da Turska, koja je spremnija za pridruživanje EU od nekih zemalja članica, godinama čeka na vratima zbog političkih prepreka", dodao je on.

Težnja Turske za pridruživanje EU godinama je bila zamrznuta zbog zabrinutosti EU zbog rezultata Turske u pogledu ljudskih prava i razlika oko regionalnih politika, naime u istočnom Mediteranu i oko etnički podijeljenog ostrva Kipar. Blok zavisi od pomoći Turske, članice NATO-a, posebno od migracija.

Kopirati
Drag cursor here to close