apel

Ukrajina traži vojnu pomoć

Vijesti / Svijet | 18. 08. 2014. u 20:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući u parlamentu Ukrajine Aleksandar Turčinov izjavio je u ponedjeljak na sastanku predstavnika osam sjevernobaltičkih država u Litvi kako je njegovoj zemlji potrebna vojna pomoć.

Turčinov je naveo kako je Ukrajini potrebna prava pomoć uključujući moderno naoružanje, zrakoplovstvo, protutenkovske sustave i zalihe vojne opreme, prenosi agencija Itar-Tass.

Njegova izjava izazvala je nezadovoljstvo Moskve, a šef ruske diplomacije Sergej Lavrov rekao je novinarima u Berlinu kako je zahtjev za vojnu pomoć upućen državama EU i NATO-a izvan okvira ranijih dogovora.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavel Klimkin izjavio je u nedjelju njemačkim medijima kako bi države EU i NATO-a trebale pružati vojnu pomoć Kijevu.

Ranije u ponedjeljak, premijer Finske Aleksandar Stub izjavio je da Europska unija i NATO nisu u mogućnosti pružiti vojnu podršku ukrajinskim snagama koje se bore protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine.

''To naravno nije moguće. Znamo da NATO daje vojnu pomoć samo svojim članicama, dok EU nema kapacitete da pruži takvu vrstu pomoći'', rekao je Stub za javni finski radio ILE, prenosi agencija Tanjug.

S druge strane, informacije o pogibiji izbjeglica u bombardiranju na istoku Ukrajine su "vrlo zabrinjavajuće", ocijenio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, koji zahtijeva da civili moraju biti u mogućnosti da napuste borbene zone u potpunoj sigurnosti.

UN je priopćio da će njegova dva dužnosnika, zamjenik glavnog tajnika za političke poslove Jeffrey Feltman i šefica humanitarnih operacija Valerie Amos, ovog tjedna otputovati u Kijev.

Po riječima njegovog glasnogovornika, Ban traži od zaraćenih strana "da se osobama koje bježe iz zona u kojima se vode vojne operacije omogući da odu u potpunoj sigurnosti".

''Ovaj tragični incident zahtijeva još hitniji prekid vatre i diplomatsko rješenje'', dodao je, javlja agencija AFP.

Ukrajinske vlasti su priopćile da su proruski pobunjenici ispalili više raketnih bacača na kolonu izbjeglica, ubivši "desetine" civila u blizini pobunjeničkog uporišta u Lugansku (na istoku).

Na diplomatskom planu, nije se pokazao nikakav napredak u nedjelju u Berlinu na sastanku šefova ukrajinske, ruske, francuske i njemačke diplomacije.

Inače, njemačka kancelarka Angela Merkel je najavila posjetu Ukrajini.

Kopirati
Drag cursor here to close