Novi raketni napadi

Ukrajina: Skoro 200 civila ubijeno, borbe u Kijevu

"Ukrajinci neće položiti oružje niti se predati napadačkim snagama, kao što je tražio ruski predsjednik Vladimir Putin", kazao je Zelenski.
Vijesti / Svijet | 26. 02. 2022. u 15:15 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kijev i danas trpi raketne napade i ulične borbe, ali braniteljima i stanovnicima duh podiže predsjednik Volodimir Zelenskij i poziva ih na daljnji otpor ruskoj invaziji koja je dosad života stajala gotovo 200 civila. Zelenskij je objavio prkosnu videoporuku s kijevskih ulica nakon noći intenzivne pucnjave i eksplozija, prenosi Hina.

"Ovdje sam", izjavio je umorni Zelenskij hodajući kijevskom ulicom dok je zora svitala nad gradom.

"Ukrajinci neće položiti oružje niti se predati napadačkim snagama, kao što je tražio ruski predsjednik Vladimir Putin", kazao je. Trećeg dana invazije borbe ukrajinskih snaga i ruskih agresora vodile su se na Aveniji pobjede, jednoj od glavnih kijevskih arterija. Ukrajinci su uspješno odbili sve ruske napade tijekom noći. U napadu je pogođen i jedan neboder.

U centru grada nema ruskih vojnika

Kijev je pod kontrolom ukrajinske vlade, a u središtu grada nema ruskih vojnika, rekao je kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko. "Prošla noć bila je teška, ali ruskih vojnika nema u gradu", rekao je Kličko u videosnimci objavljenoj na Telegramu u subotu ujutro.

Najmanje 198 civila, uključujući troje djece, ubijeno je u dosadašnjem tijeku invazije, a 1115 ih je ranjeno, objavio je ukrajinski ministar zdravstva Viktor Lijačko. Živote su izgubile i desetine ukrajinskih vojnika. Rusi ne objavljuju informacije o svojim žrtvama, ali Kijev tvrdi da su goleme.

Britansko ministarstvo obrane objavilo je u subotu da je veći dio ruskih snaga koje napreduju u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu sada 30 kilometara od gradskog središta. Velika Britanija, koja je prije osporila ruska izvješća da su ruske snage zauzele jugoistočni grad Melitopolj, rekla je da ukrajinska vojska nastavlja pružati otpor širom zemlje.

"Gledat ćemo se preko nišana"

Zapadne zemlje u međuvremenu nastavljaju slati vojnu pomoć u Ukrajinu vrijednu na desetke milijuna eura. "Oružje i oprema naših partnera na putu je za Ukrajinu", kazao je Zelenskij. Američki predsjednik Joe Biden naložio je američkom State Departmentu da oslobodi 350 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini dok se brani od ruske invazije.

Kopirati
Drag cursor here to close