Kontre

Ukrajina – Novi sukob Plenkovića i Milanovića

Izjave predsjednika Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) Zorana Milanovića „reputacijski su štetne za Hrvatsku i sramotne glede situacije u Ukrajini”, poručio je premijer Hrvatske.
Vijesti / Svijet | 27. 01. 2022. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U uvodnom obraćanju, na početku sjednice Vlade, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković osudio je izjave predsjednika Zorana Milanovića o situaciji u Ukrajini koji je poručio kako pripadnici Hrvatske vojske neće sudjelovati u mogućem sukobu između Rusije i Ukrajine na strani NATO saveza, iako je Hrvatska njegova punopravna članica.

Izjave predsjednika Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) Zorana Milanovića „reputacijski su štetne za Hrvatsku i sramotne glede situacije u Ukrajini”, poručio je premijer Hrvatske.

„Dovode do velikog razočaranja i snebivanja naših partnera, SAD-a, NATO-a, EU-a, susjednih zemalja. Kako vrijeme protječe, ispada da će svaki ozbiljniji veleposlanik kojeg imamo u mreži biti pozvan na razgovor u njihova ministarstva vanjskih poslova kako bi mu prosvjedovali na temelju ovakvih izjava predsjednika Republike. To je loše, skandalozno, to ruši reputaciju i kredibilitet Hrvatske, u suprotnosti je s vanjskopolitičkim principijelnih stavovima Hrvatske. Naša pozicija glede Ukrajine je poštivanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, poštivanje međunarodnog prava, zalaganje za mir i za deeskalaciju sukoba te smanjivanje tenzija”, poručio je Plenković.

Također je podsjetio kako nije niti otvorena tema na međunarodnoj ili bilo kojoj drugoj razini kako će Hrvatska vojska ili bilo koja druga vojska članica NATO-a ići u Ukrajinu.

„Od zbunjivanja javnosti do skandaliziranja našeg međunarodnog položaja, mi se u potpuno ograđujemo kao Vlada i nikako nemamo veze sa tim stavovima predsjednika Republike koje on treba objasniti hrvatskoj javnosti”, izjavio je Plenković.

Zaključio je kako će Vlada Hrvatske nastaviti voditi ozbiljnu, racionalnu i razumnu vanjsku politiku, koja teži unapređenju odnosa s drugim državama, uz zastupanje hrvatskih interesa i bez izgovaranja rečenica koje vrijeđaju druge.

Kopirati
Drag cursor here to close