Napetost na Istoku

Johnson Ukrajinu usporedio sa BiH i Čečenijom

Govoreći pred zastupnicima Johnson je kazao kako se krvoproliće u Ukrajini mora spriječiti.
Vijesti / Politika | 25. 01. 2022. u 16:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski premijer Boris Johnson koji se bori za politički opstanak obavijestio je parlament Velike Britanije, ali i naciju o naporima vezanim za rješavanje ukrajinske krize. Govoreći pred zastupnicima Johnson je kazao kako se krvoproliće u Ukrajini mora spriječiti ili će biti usporedivo s onim u Bosni i Hercegovini ili Čečeniji, piše N1.

''Ukrajinci imaju svako pravno i moralno pravo braniti svoju zemlju i vjerujem da će njihova obrana biti snažna i odvažna i kako bi krvoproliće bilo usporedivo s onima u Prvom svjetskom ratu, u Čečeniji ili BiH, ili u bilo kojem drugom sukobu od 1945. godine. Nitko ne bi imao koristi od takve katastrofe. Rusija bi kreirala pustu zemlju za koju nas stalno upozorava da je zemlja sastavljena od Slavena i Rusija tamo nikada ne bi mogla postići mir'', kazao je Johnson.

Premijer Velike Britanije je iznio i dio strategije koju trenutno imaju zapadne sile u odnosima s Rusijom.

''UK već mjesecima radi s partnerima širom Europe kako bi spriječila takvu katastrofu. Pokušali smo kombinirati dijalog sa odvraćanjem. Također smo pokušali objasniti kolika će biti cijena koju će nametnuti Zapadna alijansa Rusiji ako pokuša bilo kakvu invaziju na Ukrajinu uključujući teške ekonomske sankcije. Istovremeno kao i uvijek spremni smo razmotriti bilo kakve legitimne ruske prigovore kroz diplomaciju. Razgovarao sam s predsjednikom Putinom 13. prosinca i objasnio sam mu da NATO nema nikakvu namjeru okružiti ili da na bilo koji drugi način prijetiti njegovoj zemlji i da Rusija kao i bilo koja druga zemlja ima pravo živjeti u miru i sigurnosti'', poručio je Johnson.

Govoreći u Zastupničkom domu Johnson je naveo i elemente brojnih sastanaka koji su održani proteklih dana i tjedana i koji su imali za cilj mirno rješenje, a posebno je istaknuo sastanke koji se održavaju s američkim predsjednikom i državnim sekretarom.

Kopirati
Drag cursor here to close