Rat u Ukrajini

Ukrajina: Ne možemo se obraniti od iranskih dronova

"Zabrinuti smo zbog mogućnosti da bi Rusija mogla zatražiti dodatna napredna oružja od Irana, primjerice projektile zemlja-zemlja, kako bi ih koristila u Ukrajini".
Vijesti / Svijet | 01. 11. 2022. u 21:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pentagon smatra da bi Rusija mogla zatražiti dodatna napredna oružja od Irana za napade na Ukrajinu, rečeno je na press-konferenciji u Washingtonu.

"Zabrinuti smo zbog mogućnosti da bi Rusija mogla zatražiti dodatna napredna oružja od Irana, primjerice projektile zemlja-zemlja, kako bi ih koristila u Ukrajini", rekao je danas glasnogovornik Pentagona, general Pat Ryder.

Udruženi u napadima

Podsjetimo, CNN je ranije danas objavio da se Iran sprema poslati Rusiji dodatnih 1000 komada oružja, što uključuje balističke projektile kratkog dometa i još dronova kamikaza.

"Iran je Rusiji poslao bespilotne letjelice, a Pentagon očekuje da će Rusija vjerojatno zatražiti još dronova od Irana", rekao je Ryder.

Rusko traženje oružja od Irana je "indikativno" jer sugerira da su se te dvije zemlje "udružile u napadima na Ukrajince", rekao je glasnogovornik Pentagona.

Nema učinkovitog načina obrane

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo danas je objavilo da trenutno nema učinkovit način obrane od balističkih projektila koje Iran, prema novim izvještajima, planira poslati Rusiji.

Jurij Ihnat, glasnogovornik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva, rekao je da domet iranskih balističkih projektila koji navodno stižu Rusiji, iznosi od 300 do 700 kilometara, što bi Rusiji omogućilo da pogađa mete bilo gdje u Ukrajini.

"Postoji velika vjerojatnost da će projektili biti isporučeni sjeverno od ukrajinske granice, odakle mogu biti lansirani na cijelo područje Ukrajine", rekao je danas Ihnat na press-konferenciji održanoj u Kijevu. 

Teoretski je moguće

Na pitanje jesu li se oružane snage Ukrajine spremne obraniti protiv takvih tipova iranskih projektila, Ihnat je rekao da će Ukrajina "poduzeti mjere zaštite kakve može protiv takvih projektila". No, upozorio je da trenutno nemaju učinkovitu obranu protiv takvih projektila.

"Teoretski ih je moguće oboriti, ali to je jako teško napraviti s onim što trenutno imamo na raspolaganju", dodao je.

"Imamo protuzračnu obranu, a ne obranu protiv projektila", rekao je Ihnat dodajući kako Ukrajina vjeruje da Rusiji ponestaje vlastitih projektila tipa Iskander-M, zbog čega se prisiljena obratiti Iranu. "Očito je da im ti projektili dolaze kako bi nadomjestili Iskandere, kojih im nestaje", rekao je glasnogovornik.

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, Teheran je nazvao "sudionikom u agresiji".

"Iran šalje projektile Ruskoj Federaciji i zna da će ih Rusi koristiti za napade na naše gradove. Obučavaju Ruse da koriste dronove znajući da će ih koristiti za napade za ukrajinski energetski sektor i isprovocirati novi val izbjeglica prema Europskoj uniji", objavio je Podoljak na Twitteru, prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close