Nema mira!

Ukrajina: Nakon žestokih borbi za aerodrom u Donjecku, nastavljeni artiljerijski obračuni!

Vijesti / Svijet | 08. 10. 2014. u 10:06 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku sukoba na istoku Ukrajine poginula su tri civila u noći s utorka na srijedu. Civili su poginuli u granatiranju grada Donjecka, uporište proruskih separatista. Ovo je najnoviji epilog krhkosti prekida vatre uspostavljenog prije više od jednog mjeseca.

Iako je primirje službeno stupilo na snagu 5. rujna, borbe i dalje traju, istina u nešto manjem intenzitetu. Najžešći sukobi su vođeni tijekom napada proruskih separatista na položaje ukrajinske vojske koji su kontrolirali aerodrom u Donjecku. Borbe uz upotrebu tenkova, artiljerije i oklopnih transportera i trajale su desetak dana. Nepoznat je broj poginulih i ranjenih, a veliki broj objavljenih video snimaka i izvještaja s terena svjedoče o žestini ovoga sukoba.

I na drugim linijama razdvajanja nema mira. Iako nema ovako otvorenih sukoba, traju artiljerijskih obračuni sukobljenih strana.

U susjednoj separatističkoj regiji Lugansk, guverner kojega je imenovao Kijev, Genadij Moskal, je izvijestio o intenzivnoj minobacačkoj vatri na grad Popasna 80 kilometara zapadno od Luganska.

Trenutno nije bilo moguće utvrditi posljedice ovih bombardiranja, s obzirom da je prekinuta komunikacija s mjestom, prema istom izvoru.

Dan ranije, regionalne vlasti su priopćile da su poginula četiri civila u Donjecku i tri u regiji Luganska. Poginulo je i pet ukrajinskih vojnika.

Sporazumom o primirju trebala se uspostaviti tampon zona duž linije fronta na istoku, gdje je u borbama od travnja poginulo više od 3.300 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close