Tvrdi ukrajinski ministar obrane

Ukrajina je "praktično" članica NATO-a

Službeno članstvo u NATO-u, kojemu Kijev teži, povuklo bi za sobom obvezu međusobnog pomaganja te bi druge članice Saveza morale vojno intervenirati kako bi pomogle Ukrajini u sukobu s Rusijom.
Vijesti / Svijet | 13. 01. 2023. u 14:38 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina je "praktično" postala članica NATO-a, rekao je u petak za BBC ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznjikov, čije snage pružaju otpor "silovitoj" ofenzivi" na grad Soledar, na istoku zemlje - prenosi Hina.

Ukrajinski ministar je u tom razgovoru rekao da vjeruje da će Zapad poslati Ukrajini tenkove i borbene zrakoplove, unatoč strahu nekih zemalja od eskalacije sukoba.

"Ta zabrinutost za novu razinu eskalacije je, po mom mišljenju, jedna vrsta protokola", rekao je, otklanjajući strah da bi nove pošiljke oružja Rusija mogla shvatiti kao provokaciju.

Ne formalno (pravno)

"Ukrajina i ukrajinske oružane snage su postale član NATO-a. Praktično, ne formalno (pravno)", rekao je, "jer imamo oružje i znamo kako se njime koristiti".

"To je istina. To je činjenica", dodao je, rekavši da ne vidi "zašto" bi te izjave bile sporne. "Siguran sam da ćemo uskoro i formalno biti član NATO-a", rekao je.

Službeno članstvo u NATO-u, kojemu Kijev teži, povuklo bi za sobom obvezu međusobnog pomaganja te bi druge članice Saveza morale vojno intervenirati kako bi pomogle Ukrajini u sukobu s Rusijom.

Stanje na terenu, u Soledaru je "veoma teško", ali je "pod kontrolom", dodao je, rekavši da su plaćenici skupine Wagner korišteni "u valovima, u jednom za drugim" napadom, pri čemu su pretrpjeli velike gubitke.

Slanje oružja

Ta skupina "mora u neku ruku dokazati da je bolja od regularne vojske Ruske Federacije", dodao je.

Ukrajinski ministar obrane je rekao da "oko 500 do 600" ruskih boraca gine svakodnevno u zemlji, a Ukrajina gubi desetinu tog broja. Ipak, ti se podatci ne mogu provjeriti iz neovisnog izvora.

EU i NATO su obećali u utorak da će Ukrajini poslati svu potrebnu pomoć kako bi se obranila od ruske agresije, a idući tjedan će se na razgovorima utvrditi koje vrste oružja će se poslati.

Kopirati
Drag cursor here to close