Šest tjedana ruske invazije

Ukrajina je izdržala, ali teško je procijeniti uz kolike gubitke

Ne čudi da su i Rusija i Ukrajina o gubitcima davale oskudne informacije koje je nemoguće provjeriti, ali je vrlo vjerojatno da su one ublažene zbog podizanja morala.
Vijesti / Svijet | 03. 04. 2022. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službeni Kijev nakon šest tjedana ruske invazije taji razmjer svojih vojnih gubitaka, ali analitičari tvrde da su ih Ukrajinci zahvaljujući dobrim taktikama i godinama pripreme vjerojatno uspješno ograničili.

Skrivanje broja poginulih i uništene opreme standardna je praksa u doba rata. Ne čudi da su i Rusija i Ukrajina o gubitcima davale oskudne informacije koje je nemoguće provjeriti, ali je vrlo vjerojatno da su one ublažene zbog podizanja morala.

Nije jasno koliko su ukrajinske snage iscrpljene. Ne znamo“, kazao je Michael Kofman, specijalist za ruska pitanja u CNA  think-tanku smještenom u Arlingtonu u Virginiji.

Ukrajina je objavila  samo dva izvješća o vojnom statusu otkada su 24. veljače iz Moskve započeli invaziju sa željom da preuzmu sve važnije gradove u par dana.

Posljednje izvješće je od 12 ožujka, kad su iz Kijeva izvijestili o 1.300 ubijenih vojnika od ukupno 130.000 pripadnika kopnenih snaga.

Uzme li se u obzir standardni ratni omjer po kojem se računa troje ranjenih za svakog ubijenog vojnika, to bi značilo da je oko 5.000 vojnika izvan borbe, no analitičari kažu da je stvarna brojka vjerojatno mnogo veća.

Iz Kijeva mnogo više otkrivaju o ruskim gubicima i tvrde da je dosad živote izgubilo 17.500 ruskih vojnika.

Iz Moskve su 25. ožujka rekli da su nakon mjesec dana borbe izgubili 1.351 vojnika i da je ranjeno njih 3.825, a potvrdili su i smrt jednog generala i višeg mornaričkog časnika.

Iz NATO-a procjenjuju da je od 150.000 do 200.000 ruskih vojnika smještenih u Ukrajini, njih 30.000 do 40.000 izvan stroja - ubijeno, ranjeno ili zarobljeno.

Iz ukrajinske vojske kažu da su ubili sedam ruskih generala, za što zapadnjački dužnosnici smatraju da je neobično visoka brojka umrlih među visokim vojnim dužnosnicima.

Savršeno pripremljeni

Iako je takva razlika u brojkama normalna u intenzivnom informacijskom ratu koji prati sukobe na tlu, promatrači tvrde da je Ukrajina možda ipak uspješno ograničila gubitke, prenosi Hina.

U sukobu napadači riskiraju veće gubitke od napadnutih, kažu analitičari, a Ukrajini je pomoglo i značajno unaprjeđenje vojske u posljednjih osam godina.

Čak i uz pomoć zračnih raketnih napada, napadačke snage teško zauzimaju pozicije koje drže malobrojniji ukopani vojnici.

Nedavna analiza Zaklade za strateška istraživanja sa sjedištem u Francuskoj kaže da ovaj sukob „savršeno dokazuje“ da obrambena vojska može biti otpornija od napadačke.

„Ovome u prilog ide to što ukrajinske snage koriste taktike bazirane na visoko razvijenim gerilskim operacijama, a ne na direktnom sukobu, što im pomaže izbjeći rusku vatrenu moć“, stoji u analizi.

Analitičari tvrde da je Ukrajina zbog ruske aneksije Krima 2014 godine i ruske pomoći proruskim separatistima na istoku Ukrajine povećala ulaganja u obranu i istovremeno realizirala  svoje zapovjedne sposobnosti.

Vojni proračun se 2021. utrostručio na iznos od otprilike 3.5 milijardi eura (3.9 milijuna dolara), iz Washingtona su poslali 2,5 milijarde dolara vojne pomoći, a druge NATO članice poput Kanade i Britanije pomogle su pri obuci.

„Ukrajinci su bili savršeno pripremljeni i savršeno su rasporedili resurse“, za AFP je kazao vojni izvor sa zapada koji je tražio da ga se ne imenuje.

Najnovija strana oprema poput preciznih protutenkovskih raketa iz Britanije i SAD-a i turskih borbenih dronova Ukrajini su bili od velike pomoći u ograničavanju svojih gubitaka.

Zahvaljujući velikom broju neprofesionalnih vojnika spremnih na borbu za svoju zemlju, Ukrajina ima i dovoljan broj ljudskih resursa.

Na poznatom vojno-analitičkom blogu Oryx u subotu objavljena procjena, napravljena uz pomoć fotografija i videa borbi, po kojoj je Rusija izgubila 389 tenkova; više od 600 oklopnih vozila; 17 borbenih zrakoplova i tri vojna broda.

Procijenili su da su Ukrajinci izgubili 88 tenkova, više od 200 oklopnih vozila, 12 mlažnjaka i 14 brodova.

„Za pogibije Rusa i gubitke opreme imamo brojne dokaze kakve nismo pronašli za ukrajinsku stranu“, rekao je britanski vojni promatrač, koji je zamolio da ga se ne imenuje.

Kopirati
Drag cursor here to close