Unija

Ukrajina ispunila upitnik

Zhovka je rekao kako očekuje da će Ukrajina dobiti "pozitivnu" preporuku od Komisije koja će zatim prenijeti odluku članicama EU-a.
Vijesti / Svijet | 18. 04. 2022. u 14:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukrajina je dovršila važan dokument potreban za prijavu za članstvo u Europskoj uniji'', rekli su dužnosnici dok traje rat u toj istočnoeuropskoj državi već skoro dva mjeseca.

Ihor Zhovka, šef ureda predsjednika, rekao je lokalnim medijima da su ispunili upitnik koji je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dala predsjedniku Volodimiru Zelenskom tijekom svoje posjete Kijevu 8. travnja, prenosi UPI.

''Dakle, lopta će biti na strani Europske komisije'', rekao je.

Zelenski je službeno potpisao dokumente o zahtjevu Ukrajine za članstvo u EU 28. veljače, samo nekoliko dana nakon što je Rusija izvršila invaziju.

Od tada, Von der Leyen je u više navrata izrazila europsku podršku Kijevu, a simboličnom gestom koju je napravila pred novinarima za vrijeme njene posjete opkoljenoj zemlji prije više od sedam dana, predala je Zelenskom upitnik za koji je rekla da je "važan korak" ka članstvu u EU.

''Ovaj upitnik je osnova za našu raspravu u narednim mjesecima. Ovdje počinje vaš put prema Europskoj uniji'', rekla je ona tom prilikom.

Zhovka je rekao kako očekuje da će Ukrajina dobiti "pozitivnu" preporuku od Komisije koja će zatim prenijeti odluku članicama EU-a.

Dodao je kako očekuje da će Ukrajina dobiti status kandidata za članstvo u EU u junu, čime će započeti pregovori.

Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska trenutno su navedene kao zemlje kandidatkinje u pregovorima s EU, a Bosna i Hercegovina i Kosovo su navedeni kao potencijalni kandidati.

Von der Leyen je rekla da će se proces za Ukrajinu ubrzati "koliko god možemo", zbog rata koji je u toku i bliskih odnosa između Kijeva i Unije.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close