Pomoć

EU donira 50 milijuna eura Ukrajini

To predstavlja odgovor na ukupno finansiranje humanitarne pomoći EU kao odgovor na rat na 143 milijuna eura
Vijesti / Svijet | 17. 04. 2022. u 16:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija je dodijelila dodatnih 50 milijuna eura humanitarne pomoći najugroženijim grupama u svim regijama Ukrajine, objavljeno je na internet stranici Europske komisije, prenosi Ukrinform.

''EU izdvaja dodatnih 50 milijuna eura humanitarnog financiranja za podršku ljudima pogođenim ruskim ratom protiv Ukrajine, uključujući 45 milijuna eura za humanitarne projekte u Ukrajini i pet milijuna eura za Moldaviju. To predstavlja odgovor na ukupno finansiranje humanitarne pomoći EU kao odgovor na rat na 143 milijuna eura. Ovo financiranje dio je paketa podrške od milijardu eura koji je obećala Europska komisija na prošlotjednom globalnom događaju 'Ustani za Ukrajinu''', precizirano je u priopćenju.

To novo financiranje će se baviti najurgentnijim humanitarnim potrebama pružanjem hitnih medicinskih usluga, pristupa vodi za piće i higijeni, skloništa i zaštite, novčane pomoći i podrške protiv rodno zasnovanog nasilja.

Europski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič izjavio je da su s milijunima ljudi u pokretu ili zarobljenim u aktivnim ratnim zonama, potrebe u Ukrajini već ogromne.

''Sada moramo biti spremni za daljnje povećanje nemilosrdnih napada Rusije na Ukrajinu, posebno na istoku. Sa ovih dodatnih 50 milijuna eura EU nastavlja da ubrzano stavlja na raspolaganje humanitarna sredstva svojim partnerima kako bi dodatno povećala pomoć. To će pomoći ljudima u teško dostupnim područjima kojima je onemogućen pristup zdravstvenoj zaštiti, vodi i struji i onima koji su bili primorani da pobjegnu i ostave sve za sobom. Ukrajina, mi smo uz vas'', rekao je Lenarčič.

Kopirati
Drag cursor here to close