''Neće stati zbog ustupka''

Ukrajina isključila mogućnost primirja

"Rat neće prestati (nakon ustupaka). Samo će biti stavljen u mirovanje na neko vrijeme. Započet će novu ofenzivu, još krvaviju i veću"
Vijesti / Svijet | 22. 05. 2022. u 08:55 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina je isključila mogućnost primirja ili ustupaka Rusiji, koja je pojačala napade u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, piše Reuters u nedjelju kada je u Kijevu stigao poljski predsjednik i prvi je strani čelnik koji će se obratiti parlamentu od početka invazije u veljači, piše Hina.

Rusija vodi veliku ofenzivu u Luhansku, jednu od dvije pokrajine u Donbasu, nakon što je ugušila nekoliko tjedana dug otpor posljednjih ukrajinskih boraca u strateškom jugoistočnom gradu Mariupolju.

Separatisti, koje podržava Rusija, upravljali su velikim dijelom teritorija u Luhansku i susjednoj Donjeckoj oblasti prije početka invazije 24. veljače, no Moskva želi zauzeti i preostali dio Donbasa koji drži Ukrajina.

"Situacija u Donbasu je izuzetno teška", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u svom obraćanju noću na nedjelju.

Ruska vojska pokušava napasti gradove Slovjansk i Severodoneck, no ukrajinske snage zaustavljaju njihov napredak, dodao je Zelenskij.

Savjetnik Zelenskija Mihajlo Podoljak isključio je mogućnost da Ukrajina pristane na primirje i rekao da Kijev neće prihvatiti nikakav sporazum s Moskvom koji bi uključivao predaju teritorija. Ustupci bi se Ukrajini obili o glavu jer bi Rusija još snažnije udarila nakon bilo kakve stanke u ratovanju, rekao je.

"Rat neće prestati (nakon ustupaka). Samo će biti stavljen u mirovanje na neko vrijeme. Započet će novu ofenzivu, još krvaviju i veću", rekao je Podoljak, glavni pregovarač Ukrajine u intervjuu za Reuters u strogo čuvanom predsjedničkom uredu.

Kopirati
Drag cursor here to close