Novi sukobi na pomolu

Putin prijeti: Odgovorit ćemo ako NATO vojno osnaži Švedsku i Finsku

"Kakav će (taj odgovor) biti - vidjet ćemo kakve će biti prijetnje", rekao je Putin. "Stvara se probleme bez ikakva razloga. Reagirat ćemo u skladu s okolnostima", dodao je.
Vijesti / Svijet | 16. 05. 2022. u 15:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u ponedjeljak da će Rusija odgovoriti ako NATO počne jačati vojnu infrastrukturu Švedske i Finske koje su mu se odlučile pridružiti zbog sukoba u Ukrajini.

Putin stalno ponavlja da je proširenje NATO-a na istok nakon raspada SSSR-a razlog za napad na Ukrajinu.

Govoreći na sastanku vojnog saveza bivših sovjetskih država, Putin je rekao da SAD koristi proširenje NATO-a na "agresivan" način kako bi otežao ionako već tešku globalnu sigurnosnu situaciju, prenosi Hina.

Rusija, rekao je, nema problema s Finskom ni Švedskom, pa ne postoji ni izravna prijetnja zbog proširenja NATO-a na te zemlje.

"Ali širenje vojne infrastrukture na to područje sigurno bi isprovociralo naš odgovor", rekao je Putin čelnicima Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti, koja uključuje Bjelorusiju, Armeniju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

"Kakav će (taj odgovor) biti - vidjet ćemo kakve će biti prijetnje", rekao je Putin. "Stvara se probleme bez ikakva razloga. Reagirat ćemo u skladu s okolnostima", dodao je.

Rusija je do sada vrlo malo rekla o tome što kani učiniti u slučaju proširenja NATO-a na Finsku i Švedsku.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, jedan od Putinovih najbližih saveznika, rekao je prošli mjesec da bi u tom slučaju Rusija mogla rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u Kalinjingradu.

Kopirati
Drag cursor here to close