Puigdemont

Uhićen vođa katalonskih separatista

Vijesti / Svijet | 24. 09. 2021. u 11:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europarlamentarac i bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont, koji se nalazio u egzilu u Belgiji od 2017. godine nakon pokušaja odcjepljenja Katalonije referendumom za koji je Španjolska zaključila da je proveden neustavno, uhapšen je u četvrtak u Italiji, potvrdio je njegov odvjetnik.

Bloomberg / Carles Puigdemont

Očekivalo se da će se europski zastupnik u petak pojaviti pred sudom na ročištu na kojem bi se trebalo odlučivati o njegovom izručenju Španjolskoj kako bi se suočio s optužbama za pobunu.

Katalonski čelnik priveden je u Algheru na Sardiniji, napisao je na Twitteru njegov šef ureda Josep Lluis Alay.

''Po dolasku na aerodrom Alghero uhitila ga je talijanska policija, a u petak će se pojaviti pred sucima u Sassariju, koji će odlučiti hoće li ga pustiti ili izručiti'', dodao je Alay.

Puigdemontov odvjetnik Gonzalo Boye objavio je da je vođa separatista u egzilu uhićen po dolasku u Italiju, gdje je putovao u svojstvu europarlamentarca te da je uhićenje izvršeno na osnovu potjernice izdane u listopadu 2019. godine koja je u međuvremenu obustavljena.

Puigdemont (58) tražen je u Španjolskoj zbog optužbi za pobunu i njegovih pokušaja da se katalonska regija odvoji od Madrida na referendumu 2017. godine.

Njegovo uhićenje dolazi tjedan dana nakon što su lijevo orijentirana španjolska vlada i regionalne katalonske vlasti nastavile pregovore o pronalaženju rješenja za najgoru političku krizu u Španjolskoj u posljednjih nekoliko desetljeća.

Europski parlament u ožujku je ukinuo imunitet Puigdemontu i dvojici drugih nezavisnih zastupnika u Parlamentu, a tu odluku u srpnju je potvrdio Opći sud Europske unije. Međutim, na odluku Europskog parlamenta ulaže se žalba, a konačna odluka suda tek se mora donijeti.

Referendum je u listopadu 2017. godine organiziralo katalonsko separatističko regionalno vodstvo usprkos zabrani Madrida, a proces je bio narušen policijskim nasiljem, podsjeća AFP.

Nekoliko tjedana kasnije, vodstvo je izdalo kratkotrajnu deklaraciju o neovisnosti, zbog čega je Puigdemont pobjegao u inozemstvo, dok su drugi koji su ostali u Španjolskoj bili suočeni sa suđenjima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close