Bivši katalonski lider

Belgija suspendirala zahtjev za izručenjem Puigdemonta Španjolskoj

"Sudac je odlučio odgoditi na neodređeni rok rješavanje zahtjeva za izručenjem..., dok Europski parlament ne donese odluku o zahtjevu za ukidanjem imuniteta", rekao je odvjetnik.
Vijesti / Svijet | 17. 02. 2020. u 17:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Belgija neće izručiti Španjolskoj katalonske separatističke dužnosnike Carlesa Puigdemonta i Tonija Comina prije nego se Europski parlament izjasni o zahtjevu za ukidanjem imuniteta tim eurozastupnicima, odlučio je u ponedjeljak belgijski sud.

Jedan od njihovih odvjetnika, Simon Bekaert, potvrdio je odluku savjetodavne komore flamanskog suda u Bruxellesu.

"Sudac je odlučio odgoditi na neodređeni rok rješavanje zahtjeva za izručenjem..., dok Europski parlament ne donese odluku o zahtjevu za ukidanjem imuniteta", rekao je odvjetnik.

Puigdemont, bivši predsjednik Katalonije, i Comin, jedan od njegovih bivših ministara, pobjegli su u Belgiju potkraj listopada 2017. nakon pokušaja secesije regije, javlja Hina.

Španjolska ih optužuje za pobunu i već je za njima izdala nekoliko europskih uhidbenih naloga, zadnje u jesen 2019.

Puigdemont i Comin su zastupnici Europskog parlamenta i na osnovi toga uživaju imunitet.

Belgijski istražni sudac koji je pokrenuo postupak izručenja početkom siječnja zbog toga ga je suspendirao, a tu je odluku u ponedjeljak potvrdio sudac savjetodavne komore.

Odluka Europskog parlamenta ne očekuje se prije lipnja, po parlamentarnim izvorima.

Osim Puigdemonta i Comina, i drugi katalonski separatisti bili su izabrani u svibnju 2019. u Europski parlament.

Jedan od njih, Oriol Junqueras, bivši drugi čovjek katalonske vlade, koji se nalazi u zatvoru u Španjolskoj, ostao je bez zastupničkog mandata nakon što je osuđen na 13 godina zatvora.

Ukidanje imuniteta zatraženo je i za Claru Ponsati, koja je pobjegla u Škotsku. Europski parlament postupak je pokrenuo prošli tjedan.

Kopirati
Drag cursor here to close