U članicama OSCE-a

U zadnjih 25 godina ubijeno oko 400 novinara

U velikom broju slučajeva imali smo priliku vidjeti da počinitelji zločina nad novinarima ostaju na slobodi.
Vijesti / Svijet | 01. 11. 2019. u 11:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Reuters / U zadnjih 25 godina ubijeno oko 400 novinara

Povodom predstojećeg Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir istaknuo je potrebu za zaštitom novinara i kaznenim gonjenjem osoba odgovornih za zločine počinjene nad novinarima.

''U velikom broju slučajeva imali smo priliku vidjeti da počinitelji zločina nad novinarima ostaju na slobodi. Na teritoriji država članica OSCE-a u proteklih 25 godina ubijeno je oko 400 novinara, a razriješeno je manje od 15 posto slučajeva ubojstva novinara'',  dodao je.

Statistički pokazatelji poput ovih dokaz su da vlade moraju pripisati veći značaj sigurnosti novinara, napominje Désir, podsjećajući da je samo tijekom ove godine dvoje novinara ubijeno u obavljanju dužnosti i to su Lyri McKee iz Sjeverne Irske i Vadimu Komarovu iz Ukrajine.

Predstavnik za slobodu medija također je odao priznanje novinarima ubijenima u proteklih nekoliko godina, a prisjetio se i ubijene Daphne Caruana Galizia, čiju je obitelj posjetio prilikom službene posjete Malti te je izrazio nadu da će tijekom istrage biti utvrđen identitet osoba odgovornih za njeno ubojstvo i da će te osobe odgovarati za svoja djela.

Među ubijenima je i Ján Kuciak, koji je stradao prošle godine u Slovačkoj, a u vezi s njegovim ubojstvom podignuta je optužnica protiv četiri osobe te je Désir izrazio nadu da će i u ovom slučaju pravda biti zadovoljena.

Odluka o sigurnosti novinara

''Izostanak kaznenog gonjenja može dovesti do stvaranja okruženja u kojem je moguće proći nekažnjeno za takav čin, što bi moglo uzrokovati porast nasilja'', smatra Désir.

Napominje da je napredak u tom smislu moguć, dodajući da su države članice OSCE-a usvojile su važnu Odluku o sigurnosti novinara na sjednici Ministarskog vijeća, kojom se ističe potreba za borbom protiv nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima.

Ovom odlukom, države članice pozivaju se na poduzimanje efikasnih mjera u cilju borbe protiv nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima, kroz insistiranje na odgovornosti kao ključnom elementu u prevenciji budućih napada, te poduzimanje mjera kojima se osigurava provedba brze, efikasne i nepristrane istrage organa za provedbu zakona o nasilnim djelima nad novinarima i prijetnjama upućenim novinarima, u cilju izvođenja krivaca pred lice pravde i pružanja prilike žrtvama da ostvare pristup odgovarajućoj zakonskoj zaštiti.

Désir je podsjetio na napredak ostvaren u predmetu u Srbiji, gdje je donesena osuđujuća presuda protiv pripadnika nekadašnjeg Resora državne sigurnosti odgovornih za ubojstvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine.

''Ta presuda je dokaz da nema nekažnjivosti čak ni za zločine počinjene prije 20 godina. Veoma je važno da do takvog napretka dođe i u mnogim drugim slučajevima nasilja nad novinarima'', zaključio je Désir u saopćenju OSCE-a.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija prati događanja u oblasti medija u svih 57 država članica. On pruža rano upozorenje o povredama slobode izražavanja i medijskih sloboda i promovira puno poštivanje obveza prema OSCE-u o oblasti slobode medija.

Kopirati
Drag cursor here to close