U svjetskom vrhu

U Srbiji broj umrlih raste, a vlast od straha izbjegava mjere

Prema posljednjem dnevnom prosjeku, u Srbiji je zaraženo više od 6.000 osoba, 56 osoba je preminulo, a na respiratoru je 278 pacijenata – slične brojke se bilježe već danima.
Vijesti / Svijet | 18. 10. 2021. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija je u svjetskom vrhu po broju zaraženih i umrlih, a pri dnu po stopi cijepljenja među zemljama koje imaju dovoljno cjepiva. Sugovornici DW-a kažu da vlasti izbjegavaju mjere jer strahuju od nezadovoljstva u narodu.

Dramatičan porast broja zaraženih i umrlih od koronavirusa nije praćen odgovarajućim mjerama srpskih vlasti. Prema posljednjem dnevnom prosjeku, u Srbiji je zaraženo više od 6.000 osoba, 56 osoba je preminulo, a na respiratoru je 278 pacijenata – slične brojke se bilježe već danima. Istraživački novinarski kolektiv BIRN govori o tomu da je pravi broj umrlih tri puta veći od službenih.

Proces cijepljenja je u zastoju: svega 42,5 posto stanovnika je potpuno cijepljeno.

Tako se Srbija našla u svjetskom vrhu po negativnim brojkama pandemije, a pri dnu po stopi cijepljenja, računajući tu one države koje su pravovremeno nabavile dovoljno cjepiva.

Građani su za sve krivi

Krizni stožer, koji bi trebao donijeti oštrije mjere, nevješto pokušava sakriti činjenicu da o svemu odlučuju političari, i svaka sjednica tog stožera se završava isto: apelom da se poštuju već donijete mjere i pravdanjem da je struka bila za oštrije mjere, ali da za to nisu dobili podršku.

Nadmudrivanje na relaciji struka-političari unosi konfuziju u javnost, koja je samo pojačana nedostatkom osobne odgovornosti članova Kriznog stožera. Epidemiolog Predrag Kon je nedavno izjavio kako je „molio da ga opozovu ako im smeta", što je izazvalo lavinu komentara na društvenim mrežama. Kona su mnogi podsjetili da postoji i mogućnost da sam podnese ostavku.

Država je do sada na kritike uglavnom odgovarala prebacivanjem odgovornosti na građane, tvrdeći da se ponašaju kao da pandemija ne postoji, ali je s druge strane primijećeno kako se i dalje nesmetano održavaju masovna okupljanja, sa skromnim ili nepostojećim epidemiološkim mjerama.

Vlast se plaši nezadovoljstva

Dušan Spasojević s Fakulteta političkih znanosti smatra da je „država svjesna da nema kapaciteta za sprovođenje ozbiljnijih mjera" i dodaje: „Tu je i strah od reakcije javnosti, odnosno toga kakve bi bile političke posljedice odluka".

„Ne mislim tu striktno na povezanost s predstojećim izborima, jer su oni radili i rizičnije stvari pred izbore pa se to zaboravilo, nego više u kontekstu rasta šireg nezadovoljstva i njegove artikulacije“, kaže Spasojević za DW.

„Vlastima je od dobrobiti naroda važniji vlastiti rejting", kaže za DW novinar i oporbeni političar Srđan Škoro i dodaje: „I oni vrlo dobro znaju, a to pokazuju sva istraživanja, da svaka najava nekog zatvaranja ili pooštravanja mjera kod građana izaziva bunt. U tom smislu je njima od zdravlja građana bitnije da ne izgube neki postotak glasova."

Najavu vlasti da će početi s oštrijim inspekcijama po trgovinskim centrima, ugostiteljskim objektima, trgovinama i javnom prijevozu, Škoro vidi „kao zakasnjelu mjeru i pokušaj da se prikaže da se nešto radi". „Jer, tu je osnovni problem što vi dajete loše primjere s prepunim stadionima, masovnim stranačkim skupovima, državnim i privatnim svadbama i veseljima, i time šaljete poruku da je sve dozvoljeno", zaključuje ovaj oporbenjak

Propusnice možda, nekad

Kovid-propusnice su stalna tema vlasti i Kriznog stožera, ali se ni na tom planu nije daleko odmaklo. Više puta su se čule tvrdnje da su takve propusnice spremne, ali su se istodobno navodile i brojne pravne prepreke za njihovo uvođenje

Najglasniji je ministar zdravlja Zlatibor Lončar tvrdi da je „pitanje dana kada će propusnice biti uvedene“, no i u ovom slučaju se očito čeka blagoslov samog državnog vrha, ili u prijevodu odluka Aleksandra Vučića.

„To je još jedna mjera koju vlast ne smije uvesti“, misli Srđan Škoro. „Oni su uplašeni za svoj opstanak na vlasti, i trudit će se kako bi izbjegli bilo što, što bi moglo pokrenuti nagomilano narodno nezadovoljstvo. A u zemlji lažnih diploma možemo samo zamisliti i poplavu lažnih propusnica", primjećuje Škoro.

Premijerka Ana Brnabić je u nedavnom intervjuu za RTV priznala da se vlasti boje falsificiranih propusnica. Ona je također otvoreno rekla da država nema kapaciteta kontrolirati ni obično nošenje maske. „Cijepljenje je jedini spas", insistira premijerka

 

Kopirati
Drag cursor here to close