Alarmantno stanje

Osim policijskog sata, Slovenija uvodi zabranu kretanja izvan prebivališta

Odluka koju je obznanio Janša neočekivana je s obzirom da se se ovih dana o njoj govorilo samo kao o krajnjoj mogućnosti.
Vijesti / Flash | 26. 10. 2020. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog velikog porasta infekcija koronavirusom Slovenija zaoštrava već postojeće mjere, pa će od utorka stupiti na snagu zabrana kretanja izvan općina prebivališta, najavio je u nedjelju navečer predsjednik vlade Janez Janša.

Ograničenje kretanja na općine najprije će biti na snazi sedam dana za područje cijele države, a relaksiranje će se onda postupno uvoditi po regijama koje će prve ograničiti širenje epidemije, objavio je Janša na svom Twitter profilu.

"Broj novooboljelih od covida-19 raste, zato uvodimo nove mjere iz vladina plana za kontrolu širenja epidemije", naveo je.

Janša je naglasio da zasad neće biti potrebe za smještaj oboljelih u šatore ili druge slične objekte.

U Sloveniji je u subotu potvrđeno 1675 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pet je oboljelih umrlo, što je drugi najveći broj oboljelih od početka epidemije, najveći nakon rekordnih 1961 zaraza dan ranije.

I dalje se povećava broj oboljelih u bolnicama, gdje je u nedjelju ležalo 508 pacijenata, od čega 71 na intenzivnim odjelima.

Slovenija od početka pandemije ima ukupno nešto manje od 23.000 zaraženih, a 241 osoba je umrla.

Trenutno je 625.8 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, što je jedan od viših brojeva u Europi.

Od subote je na snazi 'lockdown', pa su među ostalim zatvorene trgovine, osim onih koje prodaju hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je i rad frizerskih i kozmetičkih salona, wellness centara, bazena, kina, kazališta i teretana, a nastava u školama odvija on-line.

Odluka koju je večeras obznanio Janša neočekivana je s obzirom da se se ovih dana o njoj govorilo samo kao o krajnjoj mogućnosti.

Zatvaranje u granice općina koje je bilo na snazi u proljetnom prvom valu epidemije nailazilo je naime na vrlo oštre kritike i prosvjede. Tada su neki tvrdila da je nesrazmjerna opasnosti.

Osporavala na ustavnom sudu koji je tada na kraju presudio da sama po sebi nije u suprotnosti s ustavom jer je donesena radi zaštite javnog zdravlja, ali vladi je naložio da njenu opravdanost provjerava jednom tjedno, ovisno o razvoju epidemiološke situacije.

Kopirati
Drag cursor here to close