Kazna do pet godina

U Rusiji uhićen francuski NVO radnik osumnjičen za prikupljanje vojnih obavještajnih podataka

Vijesti / Svijet | 06. 06. 2024. u 21:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti u Rusiji su u četvrtak priopćile kako su uhitile francuskog državljanina osumnjičenog za prikupljanje informacija o ruskoj vojsci, što je ozbiljna optužba u trenutku napetosti između Moskve i Zapada zbog rata u Ukrajini, javlja Reuters.

Neprofitna organizacija sa sjedištem u Švicarskoj, Centar za humanitarni dijalog (HD), objavila je kako je uhićeni Francuz njihov uposlenik i imenovala ga kao Laurenta Vinatiera, 47, savjetnika za Rusiju i Euroaziju.

Ruski Državni istražni komitet izjavio je kako je Francuz osumnjičen da je tijekom nekoliko godina "svjesno prikupljao informacije iz oblasti vojnih i vojno-tehničkih aktivnosti Ruske Federacije".

U priopćenju se dodaje kako bi se te informacije mogle koristiti protiv sigurnosti države.

- U te svrhe, on je više puta posjećivao teritorij Rusije, uključujući grad Moskvu, gdje je održavao sastanke s građanima Ruske Federacije - navodi se.

Istražitelji su rekli kako će Francuz, kojeg nisu imenovali, uskoro biti optužen prema ruskom zakonu o neuspjehu registracije kao "strani agent", što nosi kaznu do pet godina zatvora.

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova u Parizu nije bilo dostupno za komentar.

Predstavnik HD-a rekao je Reutersu kako su svjesni Vinatierovog pritvora u Rusiji.

- Radimo na tome da dobijemo više detalja o okolnostima i osiguramo Laurentovo puštanje - rekao je predstavnik te organizacije.

Web stranica Centra za humanitarni dijalog navodi da ova organizacija djeluje od 1999. godine kako bi "pomogla u sprječavanju, ublažavanju i rješavanju oružanih sukoba putem dijaloga i medijacije" u zemljama poput Španjolske, Filipina i Libije.

Kopirati
Drag cursor here to close