Sigurnosni izazov

U Parizu masovni skup protiv terorizma; Francuska i dalje traga za osumnjičenima

Vijesti / Svijet | 11. 01. 2015. u 10:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska je obećala da će se boriti protiv terorizma "vapajem za slobodu" u današnjem masovnom skupu jedinstva, a nakon trodnevnih krvoprolića koji su zabrinuli svijet.

Policija je u potrazi za ženom koja je povezana s tri napadača, ali turski dužnosnik rekao je da smatraju kako se već vratila u Siriju, javio je Associated Press.

Skup koji se održava danas je također veliki sigurnosni izazov za zemlju koja je na oprezu nakon što je u razdoblju od tri dana ubijeno 17 ljudi i tri napadača na satirične novine, supermarket i policijsku postaju.

Više stotina tisuća osoba marširalo je u subotu u nekoliko gradova u znak počasti žrtvama, a u Parizu se danas očekuje više stotina tisuća ljudi.

Više od 2.000 policajaca će biti raspoređeno pored desetina tisuća koji već čuvaju džamije, sinagoge, škole i druga mjesta diljem Francuske.

Jedinstvom protiv ekstremizma je glavna poruka nedjeljnog skupa. Među očekivanim uzvanicima u i izraelski premijer i palestinski predsjednik.

Ukrajinski predsjednik i ruski ministar vanjskih poslova, kao i lideri Britanije, Njemačke, NATO-a, Arapske lige i afričkih zemalja se također očekuju na skupu.

Visoki europski i američki dužnosnici održat će danas specijalni sastanak u Parizu o borbi protiv terorizma.

Kopirati
Drag cursor here to close