''Ne u moje ime''

U Madridu tisuće prosvjeduju protiv novoizabranog premijera Sancheza

"Ne u moje ime: ni amnestija, ni samoodređenje. Za slobodu, jedinstvo i jednakost!"
Vijesti / Svijet | 18. 11. 2023. u 18:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više desetaka tisuća prosvjednika pod parolom "Ne u moje ime" okupilo se u subotu u središtu Madrida protiv socijalističkog premijera Pedra Sancheza koji je u četvrtak dobio novi četverogodišnji mandat zahvaljujući sporazumu s katalonskim zagovornicima neovisnosti.

"Ne u moje ime: ni amnestija, ni samoodređenje. Za slobodu, jedinstvo i jednakost!", navelo je stotinjak udruga koje su sazvale okupljanje na Trgu Cibeles, ispred gradske vijećnice.

Lijeva koalicijska vlada

Sanchez je formirao lijevu koalicijsku vladu sastavljenu od njegove Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) i manjinskog Sumara, a uz podršku regionalnih stranaka Katalonije, Baskije, Galicije i Kanarskih otoka. Vladajuća koalicija ima 152 zastupnika u parlamentu od 350 mjesta i ovisit će o podršci regionalnih stranaka koje zagovaraju odcjepljenje, piše Hina.

"Pozivamo glasače ljevice, centra i desnice da ostave po strani svoje ideološke razlike te se ujedine u obrani ustava", poručuje udruga Forum Slobode i Alternative, jedan od organizatora prosvjeda.

Prosvjednici su nosili zastave Španjolske i Europske unije izvikujući "Sanchez, izdajniče" i "Živjela Španjolska".

Među njima je bio Alberto Nunez Feijoo, vođa Narodne stranke (PP) desnog centra, najveće oporbene stranke.

"Uvijek ćemo se protiviti kada se ponižava zemlju i varaju njeni građani", rekao je Feijoo.

Moglo bi doći do novog pokušaja odcjepljenja

Sanchez je uoči izbora održanih u srpnju govorio da neće prihvatiti Zakon o amnestiji, no prošli tjedan u parlament je poslao prijedlog zakona o obustavi sudskih postupaka protiv nekoliko stotina osoba koje su u posljednjih deset godina sudjelovale u pripremanju i provođenju zabranjenog referenduma o neovisnosti Katalonije 2017. godine. Socijalistički premijer, međutim, odbija poziv regionalne katalonske vlade za organiziranje dogovornog referenduma u Kataloniji, pozivajući se na odluku Ustavnog suda prema kojoj takvo izjašnjavanje nije u skladu s ustavom.

Unatoč tome prosvjednici smatraju da bi Sanchezovo popuštanje katalonskim strankama, a također i onima iz Baskije, sjeverne pokrajine kojoj je dopustio status "nacije", moglo dovesti do novog pokušaja odcjepljenja.

"Nećemo se umoriti od protivljenja ovim gaženjima", poručio je Feijoo.

Na prosvjedu je bio i Santiago Abascal, vođa desne stranke Vox, treće po broju zastupnika u parlamentu.

U petak navečer, petanesti dan zaredom, prosvjednici su došli pred sjedište socijalističke stranke u Madridu gdje su se sukobili s policijom koja je postavila željezne ograde ispred zgrade stranke.

Ne prihvaća se što je većina izabrala Vladu

Socijalistički političar Patxi Lopez rekao je u subotu da "desnica i krajnja desnica izlaze na ulicu, ali ne kako bi prosvjedovali protiv amnestije, nego jer ne prihvaćaju što je većina izabrala vladu".

Za vladu je u četvrtak u parlamentu glasalo 179 zastupnika, a bilo je protiv njih 171.

Na neizvjesnim izborima prije četiri mjeseca najviše glasova je dobila Narodna stranka na čelu s Feijoom, no nedovoljno za samostalno formiranje vlade. Nakon što Feijoo nije dobio podršku ostalih stranaka, priliku je dobio drugoplasirani na izborima Sanchez.

Kopirati
Drag cursor here to close