Rezervisti se bune, a to nije nimalo dobro ..

U Izraelu problemi: Diktatura ili demokracija!?

Više od 1.100 rezervista izraelskih zračnih snaga, uključujući pilote borbenih aviona, zaprijetilo je obustavom volonterske službe
Vijesti / Svijet | 22. 07. 2023. u 12:50 Fena
Objašnjenje izraelske kontroverzne reforme pravosuđa

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 1.100 rezervista izraelskih zračnih snaga, uključujući pilote borbenih aviona, zaprijetilo je obustavom volonterske službe dok su prosvjedi intenzivirani u subotu uoči konačnog glasanja o zakonu koji ima za cilj reformu izraelskog pravosuđa.

Reforma pravosuđa podijelila je naciju i pokrenula jedan od najvećih pokreta za prosvjede u povijesti Izraela, sa tjednim prosvjedima koji često okupljaju desetine tisuća ljudi.

Vlada premijera Benjamina Netanyahua u siječnju je predstavila planove za ograničavanje ovlasti pravosuđa, što prosvjednici vide kao prijetnju demokraciji.

U petak su najmanje 1.142 rezervista zračnih snaga najavili da će obustaviti dobrovoljnu službu ako parlament sljedeće sedmice usvoji prijedlog zakona.

''Svi dijelimo odgovornost da zaustavimo duboke podjele, polarizaciju i rascjep među ljudima'', poručili su rezervisti u deklaraciji čiji su potpisnici 235 pilota borbenih aviona, 173 operatera bespilotnih letjelica i 85 vojnika komandosa.

Pozvali su Vladu na "široki konsenzus, jačanje povjerenja svih dijelova naroda u pravosudni sustav i očuvanje njegove neovisnosti".

''Svaki zakon proveden na "nerazuman način narušio bi moj pristanak da nastavim riskirati svoj život i prisilio bi me, s velikom tugom, da suspendiram svoju dobrovoljnu rezervnu službu'', rekli su potpisnici.

Od većine Izraelaca koji odsluže obavezni vojni rok očekuje se da svake godine određeni period budu u rezervnom sastavu.

Nije jasno kako bi utjecalo na vojne sposobnosti zemlje da rezervisti ispune svoju prijetnju, ali to dolazi u kontekstu pogoršanja izraelsko-palestinskog nasilja.

Ministar obrane Yoav Gallant rekao je da "poduzima mjere kako bi postigao široki konsenzus".

Netanyahu je također poručio da "još uvijek pokušava postići dogovor s opozicijom", uglavnom o klauzuli o "razumnosti" koja dopušta pravosuđu da poništi vladine odluke.

Prijedlog zakona u ponedjeljak bi trebao biti u drugom i trećem čitanju u parlamentu. Ako bude odobren, to će biti prva velika komponenta da predložene zakonske izmjene postanu zakon, javlja France24.

Kopirati
Drag cursor here to close