Počeli nacionalni prosvjedi

Izraelski parlament glasao u korist kontroverzne reforme pravosuđa

Tijekom rasprave čuvari su morali nasilu udaljiti prosvjednike koji su ušli u zgradu Knesseta i uspjeli se probiti u dvoranu, vukući ih po tlu, dok je ispred zgrade prosvjedovalo više stotina protivnika reforme.
Vijesti / Svijet | 11. 07. 2023. u 18:26 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski parlament je u noći na utorak prihvatio u prvom čitanju važnu mjeru sporne pravosudne reforme koju vlada želi provesti, pošto je donošenje zakona obustavljeno pod pritiskom najvećeg prosvjednog pokreta u povijesti Izraela.

Mjera treba onemogućiti da se pravosudna vlast ubuduće očituje o "razumnosti" vladinih odluka.

Koalicija premijera Benjamina Netanyahua u kojoj su desne, krajnje desne i vjerske stranke, ističe da želi osigurati bolju ravnotežu ovlasti. Njezini kritičari pak tvrde da reforma prijeti izraelskoj demokraciji i neovisnosti sudstva.

Burna sjednica

Tekst je na burnoj sjednici prihvaćen u prvom čitanju sa 64 glasa, što odgovara broju zastupnika koalicijske vlade. Svih 56 oporbenih zastupnika glasovalo je protiv.

Tijekom rasprave čuvari su morali nasilu udaljiti prosvjednike koji su ušli u zgradu Knesseta i uspjeli se probiti u dvoranu, vukući ih po tlu, dok je ispred zgrade prosvjedovalo više stotina protivnika reforme.

U snimci objavljenoj na Facebooku dok je trajala rasprava, Netanyahu je, nastojeći smiriti duhove, istaknuo da nacrt zakona "neće dokrajčiti, nego će osnažiti demokraciju". 

"Prava izraelski sudova i građana nipošto se neće narušiti (...) Sud će i dalje nadzirati zakonitost vladinih odluka i imenovanja", rekao je.

No oporbeni čelnik Yair Lapid, predsjednik centrističke stranke Yesh Atid, kritizirao je zakonski nacrt u govoru pred zastupnicima.

Počeli prosvjedi

Lideri pokreta protiv reforme, uključujući istaknute pravne stručnjake, ekonomiste, preduzetnike visoke tehnologije i bivše visoke sigurnosne službenike, najavili su u  planove za "Dan poremećaja".

U sklopu prosvjeda, demonstracije se održavaju širom zemlje, a glavni autoputevi, uključujući i one koji vode do izraelskog međunarodnog aerodroma Ben Gurion, bit će blokirani, prenosi Xinhua.

Mahali su izraelskim zastavama i prosvjednim natpisima uzvikujući: "Moramo zaustaviti uništavanje demokracije!"

Kopirati
Drag cursor here to close