Redovi na postajama

U Francuskoj nestašica goriva

Oko 12 posto benzinskih postaja ima poteškoće s najmanje jednom vrstom goriva, a situacija varira ovisno od regije, rekao je portparol francuske Vlade
Vijesti / Svijet | 06. 10. 2022. u 17:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Radio France  / Ilustracija

Najmanje jedna od 10 benzinskih postaja u Francuskoj pogođena je nestašicom goriva u srijedu, zbog čega su formirani redovi, objavili su lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA)

Novine "Ouest-France" objavile su da su sniženja, problemi u snabdijevanju zbog štrajkova i kupovina zaliha uspaničenih vozača glavni razlozi za nestašicu.

"Oko 12 posto postaja ima poteškoće s najmanje jednom vrstom goriva, a situacija varira ovisno od regije", rekao je glasnogovornik vlade Olivier Veran novinarima nakon sastanka Vijeća ministara u srijedu.

U regiji Hauts-de-France, pogođeno je oko 30 posto benzinskih postaja.

Lider francuskog tržišta, kompanija "TotalEnergies" objasnila je nestašicu padom cijena.

"Popust od 20 centi po litri dodan je Vladinom popustu od 30 centi po litri na svim 'TotalEnergies' postajama. To je dovelo do velike navale", navodi kompanija.

Situaciju na benzinskim postajama značajno pogoršava štrajk za veće plaće u šest od osam francuskih rafinerija koji je počeo 27. rujna.

Veran je odbacio termin "nestašica goriva", navodeći da se radio o problemima u snabdijevanju pojedinih postaja navodeći da nema razloga za paniku.

"Da bi se situacija što prije vratila u normalu na sjeveru zemlje su u četvrtak puštene takozvane 'strateške' zalihe za popunu benzinskih postaja", objavile su vlasti regije Hauts-de-France.

Kopirati
Drag cursor here to close