Parlament

Spremaju se krivične prijave zbog odugovlačenja s akcizama na gorivo?

Jedan broj zastupnika u Zastupničkom domu i izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH su, u utorak 20. rujna, uputili zahtjev za sazivanje hitnih sjednica…
Vijesti / Politika | 23. 09. 2022. u 11:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović (SDPBiH) kazao je da, prema informacijama s kojima raspolaže, ''službeno nisu zakazane sjednice domova državnog parlamenta'' na kojima bi bio razmatran Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za usuglašavanje teksta Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo.

Uposlenici države

''Neslužbene informacije nam govore o tome da predsjedavajući Zastupničkog doma Nebojša Radmanović i predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić, obojica iz SNSD-a, nemaju namjeru sazvati sjednice. Zbog toga od jutros traju konsultacije o podnošenju krivičnih prijava protiv Radmanovića i Špirića koji očigledno, u dogovoru, opstruiraju sazivanje sjednica, a samim tim i izvršavanje svojih radnih zadataka'', naveo je Magazinović.

Podsjetio je da su oni uposlenici države BiH, Parlamenta BiH, ''i dužni su se ponašati po pravilima i aktima koji vrijede u Parlamentu BiH''. Napomenuo je da član 68 Poslovnika Zastupničkog doma nalaže da je predsjedavajući Doma dužan sazvati sjednicu u roku od tri dana od dana prijema zahtjeva zastupnika za sazivanje hitne sjednice.

Jedan broj zastupnika u Zastupničkom domu i izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH su, u utorak 20. rujna, uputili zahtjev za sazivanje hitnih sjednica domova na kojima bi bio razmatran Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za usuglašavanje teksta Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo.

Kratko vrijeme

Magazinović kaže da postoji još neko kratko vrijeme da se to uradi.

''Ako ne, mi razmatramo i savjetujemo se u vezi mogućnosti podnošenja krivične prijave protiv i jednog i drugog člana SNSD-a koji opstruiraju rad Parlamenta, ne obavljaju svoju dužnost, nesavjesno je obavljaju'', naveo je Magazinović.

Podsjetio je da je ovaj zakon predložio SDPBiH, ali da imaju podršku kolega opozicijskih zastupnika.

''Ponudili smo im da potpišu zahtjev za hitnu sjednicu, oni su to prihvatili i od jutros su počele konsultacije, između ostaloga i s poslanicima iz drugih stranaka, o jednom takvom potezu, ali i drugim načinima kako da sjednica bude sazvana. Jer to što je izborna kampanja u toku ne znači da život treba da stane. Radi se u značajnoj mjeri o uštedi, kako analitičari procjenjuju, od oko 300 milijuna KM za građane BiH'', istaknuo je Magazinović.

Usuglašavanje

Naime, Zastupnički dom i Dom naroda državnog parlamenta usvojili su ovaj zakon u različitom tekstu, nakon čega ga je Komisija za usuglašavanje usuglasila na način da trošarine na gorivo budu ukinute na razdoblje od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Naime, još u ožujku ove godine Zastupnički dom je, na prijedlog zastupnika SDP-a BiH, usvojio prijedlog zakona po kojem bi gorivo u Bosni i Hercegovini bilo jeftinije do pola KM na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je isti zakon, ali s rokom važenja samo 30 dana. Zbog toga je bilo neophodno usuglasiti tekst predloženog zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close