Teška i neizvjesna situacija

U belgijskim domovima umirovljenika više od 10.000 umrlih

U domovima umirovljenika krivulja umrlih nastavlja "lagano rasti", stanje je ondje i dalje "neizvjesno i teško", dodao je Van Laethem.
Vijesti / Svijet | 18. 12. 2020. u 18:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koronavirus je odnio više od 10.000 života u domovima umirovljenika u Belgiji, što je 56 posto žrtava pandemije u toj zemlji, priopćile su u petak zdravstvene vlasti dok se očekuju prva cijepljenja.

"Ovog tjedna smo prešli granicu od 10.000 umrlih korisnika domova umirovljenika koje u Belgiji zovu domovima za odmor, trenutačno ih je 10.270", rekao je na tiskovnoj konferenciji Yves Van Laethem, glasnogovornik kriznog centra za koronu, navodi Hina

Taj je broj 56 posto ukupnog broja umrlih u zemlji koji je u petak dosegnuo 18.371, među koje se ubrajaju i smrtni slučajevi koji nisu nužno potvrđeni testiranjem, a mogu se povezati s virusom.

Zbog toga je Belgija, zemlja s 11,5 milijuna stanovnika, na prvom mjestu u svijetu (osim mikrodržava poput San Marina) po smrtnosti u odnosu na broj stanovnika, pokazuju podaci agencije France Pressea.

U domovima umirovljenika krivulja umrlih nastavlja "lagano rasti", stanje je ondje i dalje "neizvjesno i teško", dodao je Van Laethem.

Virolog je u ime vlasti pohvalio rad "pokretnih timova" koji su došli kao pojačanje osoblju koje je nerijetko "iscrpljeno do krajnosti nakon više mjeseci napornog rada".

Korisnici i osoblje oko 1500 domova umirovljenika u Belgiji imaju prioritet u cijepljenju protiv covida-19.

Ono najvjerojatnije neće biti masovno prije tjedna koji počinje 4. siječnja, premda se "simbolična" cijepljenja mogu organizirati između Božića i Nove godine, reklo je više izvora.

U veoma kritičnom izvješću, Amnesty International za Belgiju upozorio je u studenom da su belgijske državne vlasti "zaboravile" na domove umirovljenika tijekom pandemije.

Kopirati
Drag cursor here to close