Pilot projekt

U Beču uskoro isključivo digitalne dozvole za gradnju

U posljednjih deset godina broj stanovnika u glavnom gradu Austrije povećao se za oko 300.000. Uz porast stanovništva bilježi se i rast građevinskih aktivnosti.
Vijesti / Svijet | 20. 04. 2022. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građevinske dozvole i zahtjevi u austrijskoj prijestolnici će se uskoro podnositi samo digitalnim putem. Zahvaljujući pilot projektu "BRISE" poboljšat će se gradska administracija, poslovi će se obavljati brže i lakše, što će doprinijeti još boljoj kvaliteti života građana.

U posljednjih deset godina broj stanovnika u glavnom gradu Austrije povećao se za oko 300.000. Uz porast stanovništva bilježi se i rast građevinskih aktivnosti. U Beču se godišnje obradi oko 13.000 zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola. Grad ulaže velike napore u očuvanju starih zgrada, dok pred novogradnju postavlja visoke arhitektonske i ekološke zahtjeve. Sve složeniji građevinski projekti rezultiraju dužim trajanjem postupka obrade zahtjeva.

Projektom "BRISE" koji predstavlja kombinaciju inovativne digitalne metode informacijskog modeliranja građevina (BIM), umjetne inteligencije i proširene stvarnosti mijenja se dosadašnji 2D za digitalni 3D model građevine, počevši od faze planiranja, preko podnošenja zahtjeva i inspekcije pa sve do izvršenja na papiru. Ovakav model ima brojne prednosti. Korištenjem modernih tehnologija omogućuje se jednostavnije i povoljnije provođenje građevinskih projekata s manje odgoda te olakšava rad administrativnog osoblja koje provjerava zahtjeve. Integriran digitalni sustav također osigurava veću transparentnost. Cjelokupan postupak vezan uz građevinsku dozvolu traje dvostruko kraće. Svi uključeni sudionici povezani su i u svakom trenutku mogu virtuelno pregledati projekt te pratiti njegov status. Čak i tijekom preliminarne provjere sustav daje povratne informacije o dostavljenom građevinskom modelu, što pridonosi kvaliteti i sigurnosti planiranja.

Tijekom projekta od svibnja ove godine do ožujka 2023. godine, građani i poduzeća su pozvani da se uključe sa svojim projektima. Po okončanju probne faze u Beču, projekat bi se mogao provoditi i u drugim područjima i gradovima u Europi.

Financiran je iz instrumenta Europske unije za pilot projekte održivog urbanog razvoja ''Urban Innovative Actions'' sa skoro 4,8 milijuna eura, priopćila je Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close