Ankara

Turska-Rusija-Iran: Američke snage moraju što prije napustiti regiju

"Turska je spremna surađivati s Rusijom, Iranom i cijelom međunarodnom zajednicom za sirijski narod kako bi se dobrovoljno vratili kući"Nije legitimno da Sjedinjene Američke Države imaju trupe u Siriji. Američke snage moraju što p", rekao je Erdogan.
Vijesti / Svijet | 17. 09. 2019. u 08:29 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska prijestolnica Ankara bila je domaćin petog trilateralnog samita Turska-Rusija-Iran, u okviru mirovnog procesa koji se za Siriju vodi u Astani, kojem su prisustvovali predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, iranski predsjednik Hassan Rouhani i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Erdogan je nakon trilateralnog samita izjavio da je potrebno uložiti veće napore kako bi se zaustavio rat u Siriji te naglasio da je vrlo važno da Ustavni odbor za Siriju što prije započne svoj rad.

"Nalazimo se u periodu kada, radi uspostave mira u Siriji, moramo uložiti veće napore i preuzeti veći rizik. Na trilateralnom samitu smo bili suglasni da se odmah traži da Ustavni odbor za Siriju što prije započne svoj rad. Prema tome, u Ženevi će ubrzo početi rad Ustavnog odbora. Mogu reći da tome nema nikakvih smetnji", rekao je Erdogan na konferenciji za medije kojoj su prisustvovali i Rouhani i Putin.

"Sada se zaista moramo fokusirati na povratak Sirijaca u njihovu zemlju", dodao je Erdogan te naglasio važnost izgradnje mirovnog koridora.

"Mirovni koridor istočno od Eufrata bit će zaštićena luka za izbjeglice gdje se 2 milijuna Sirijaca u Turskoj mogu vratiti svojim domovima u zemlji", kazao je turski predsjednik.

"Turska je spremna surađivati s Rusijom, Iranom i cijelom međunarodnom zajednicom za sirijski narod kako bi se dobrovoljno vratili kući", rekao je Erdogan.

Iranski predsjednik Rouhani je istaknuo da američke snage moraju što prije napustiti regiju.

"Nije legitimno da Sjedinjene Američke Države imaju trupe u Siriji. Američke snage moraju što prije napustiti regiju. Istočno od rijeke Eufrat u Siriji nalaze se teroristi, a područje je pod kontrolom SAD-a", kazao je Rouhani.

"SAD su podržavale teroriste u Siriji, pokušale su podijeliti Siriju, a to je neprihvatljivo", rekao je Rouhani te dodao da je vrlo bitno da je formiran Ustavni odbor za Siriju.

"Ustavni odbor u Siriji je formiran, nadamo se da će što prije započeti svoj rad na reviziji Ustava", rekao je iranski predsjednik novinarima.

Putin je izjavio da su napori koje poduzimaju Rusija, Turska i Iran u velikoj mjeri pomogli da se smanji nasilje u Siriji.

"Naši zajednički napori stabilizirali su Siriju i smanjili nivo nasilja u toj zemlji. Turska, Rusija i Iran postavili temelj za trajno rješenje u Siriji", rekao je Putin.

"Rusija se također složila s turskim predsjednikom Erdoganom i iranskim predsjednikom Rouhanijem da poduzmu korake za smanjenje napetosti u Idlibu u Siriji", kazao je ruski predsjednik te dodao kako je već sastavljena lista za Ustavni odbor za Siriju.

"Naši diplomati su sastavili listu za Ustavni odbor kao rezultat pažljivog rada. Lista je odobrena", istaknuo je Putin, napominjući da je ipak zabrinjavajuća situacija na sjeveroistoku Sirije.

"Sigurnosni problemi tamo se moraju riješiti na temelju zaštite teritorijalnog integriteta Sirije. Nedopustivo je Siriju dijeliti na sfere utjecaja", kazao je Putin.

Na kraju je istaknuo da su Rusija, Turska i Iran garantori procesa iz Astane koji je, kako je rekao, najefikasniji mehanizam za rješavanje sukoba u Siriji.

Mirovni proces u kazahstanskoj Astani, današnjem Nur Sultanu, pokrenut je početkom 2017. godine. Održano je 13 rundi pregovora, a Turska, Rusija i Iran su zemlje garanteri procesa.

Posredstvom Turske i Rusije u Sočiju 17. rujna 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

U Idlibu kao utvrdi sirijske opozicije živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada. Od septembra prošle godine i proglašenja primirja u toj regiji je raseljeno više od milijun ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close