Istanbul

Turska pronašla krivca za napad

U eksploziji koja se dogodila danas poslijepodne u prometnoj pješačkoj ulici u središtu Istanbula poginulo je šest ljudi, a 53 ih je ranjeno…
Vijesti / Svijet | 14. 11. 2022. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema pisanju svjetskih medija, glavnoosumnjičena osoba za današnju eksploziju u ulici Istiklal u Istanbulu je žena, navodno članica Kurdistanske radničke partije, uz koju su osumnjičena i dva mlađa muškarca.

Mediji javljaju da je navodno riječ o samoubilačkom napadu.

Naredba sa sjevera Sirije?

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu okrivio je u ponedjeljak kurdske militante za eksploziju u kojoj je poginulo šest osoba u istambulskoj najvećoj trgovačkoj ulici, i saopćio da je policija uhapsila 22 osumnjičene osobe, među kojima i osobu koja je podmetnula bombu.

Soylu je izjavio da je naređenje o napadu na istambulsku aveniju Istiklal izdano u Kobaniju, gradu u sjevernoj Siriji, gdje su turske snage izvodile operacije protiv sirijske kurdske milicije YPG u posljednjim godinama.

''Analizirali smo naređenje za napad koje je stiglo iz Kobanija'', kazao je Soylu, dodajući da se bombaš provukao kroz Afrin, drugu regiju u sjevernoj Siriji.

''Osoba koja je izazvala incident i podmetnula bombu, uhapšena je. Prethodno je još 21 osoba lišena slobode'', izjavio je Soylu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je današnju eksploziju bombaškim napadom koji 'miriše na terorizam'.

Erdogan obećao kaznu

U eksploziji koja se dogodila danas poslijepodne u prometnoj pješačkoj ulici u središtu Istanbula poginulo je šest ljudi, a 53 ih je ranjeno, javlja Reuters.

Foto: Anadolija / Cvijeće na mjestu eksplozije

''Napori da se Turska i turski narod poraze putem terorizma propast će danas baš kao što su propali jučer i kao što će opet propasti sutra'', rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Istanbulu.

''Naši ljudi mogu biti sigurni da će krivci koji stoje iza napada biti kažnjeni kako zaslužuju'', rekao je, dodajući da prve informacije sugeriraju da je u napadu "bila umiješana i ženska osoba".

Na televizijskim snimcima prikazane su fotografije ženske osobe kako ostavlja paket ispod žardinjere sa cvijećem u aveniji Istiklal, popularnoj lokaciji za kupce i turiste, kroz koju čitavom dužinom prolazi tramvajska linija.

Turskoj stižu poruke sa svih strana, a među onima koji su se oglasili su i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, čelnici europske diplomacije i NATO saveza. Oglasio se i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekavši da je među ozlijeđenima i jedna državljanka te zemlje.

Poruke iz BiH

Među ozlijeđenima nema državljana BiH, ali iz naše zemlje su također upućene brojne poruke podrške i sućuti.

Tako je novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio poruku podrške predsjedniku Republike Turske, kao i svim građanima Republike Turske, te je izrazio sućut obiteljima stradalih. Pisao je i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić te dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

Foto: Anadolija / Turska policija privodi osumnjičene

''Kao dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te u ime hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine, kao i u svoje osobno, izražavam duboku sućut i suosjećanje s boli i patnjama obitelji poginulih i ranjenih kao i s cjelokupnim narodom Republike Turske u ovim teškim trenucima. Molim Vas, Vaša Ekscelencijo, da izraze najiskrenije sućuti prenesete obiteljima poginulih i povrijeđenih u ovom stravičnom napadu. Naše misli i molitve su uz njih", poručio je Čović.

Brzojav sućuti poslao je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović.

''Uvjeren sam da će sigurnosne snage Republike Turske pronaći i kazniti odgovorne za ovaj kukavički čin. U ovim teškim trenucima u mislima smo sa obiteljima žrtava, građanima Istanbula i prijateljskim turskim narodom'', naveo je Izetbegović.

Pisala je i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković te član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close