Milanović

BiH nije turska carevina, hoćete u EU? Tamo se igra po drugim pravilima

Potencijalni angažman hrvatske vojske u okviru EUFOR-ove misije u Bosni i Hercegovini podigla je puno prašine u javnosti.
Vijesti / Politika | 10. 11. 2022. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH više nije turska carevina. Hoćete u EU? Tamo se igra po drugim pravilima", rekao je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, komentirajući jučer potencijalni angažman hrvatske vojske u okviru EUFOR-ove misije u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, ta informacija podigla je mnogo prašine u domaćoj javnosti. Milanović je jučer izjavio kako se o angažmanu hrvatskih vojnika u našoj zemlji odlučuje isključivo u Hrvatskoj.

"Hoće li hrvatska vojska ići ili ne u mirovnu misiju u BiH ovisi isključivo o hrvatskoj vlasti, o Plenkoviću i na kraju o mojoj naredbi bez koje vojska ne može ići. BiH više nije turska carevina. Hoćete u EU? Tamo se igra po drugim pravilima", prenio je Milanovićevu izjavu njegov glasnogovornik Nikola Jelić.


Podsjetimo, nakon što je u javnost procurilo pismo hrvatskog ministra Gordana Grlića Radmana glavnom tajniku NATO-a u kojem ga "upozorava" da bi jedinstvo NATO-a moglo biti ugroženo ukoliko Hrvatskoj bude uskraćeno da pošalje svoje vojnike u mirovnu misiju u BiH, reagirao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Vojska Republike Hrvatske neće sudjelovati u bilo kakvoj misiji NATO-a u BiH, jer je to protivno Dejtonskom mirovnom sporazumu, baš kao što bi to bilo protivno u slučaju Vojske Republike Srbije. Institucije država Bosna i Hercegovina neće za to dati odobrenje čak ni u slučaju da NATO savez pristane na ultimatime hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana", poručio je Komšić. On dodaje da ne postoji nikakva argumentacija koja takav angažman može opravdati, prenosi Slobodna Bosna.

"Očita namjera vlasti Republike Hrvatske je destabilizacija Bosne i Hercegovine, namjera koja je evidentno posljedica popuštanja međunarodne zajednice pred agresivnom politikom Hrvatske", naglasio je Komšić.

Nakon toga Komšić je pisao i Jensu Stoltenbergu, glavnom tajniku NATO-a poručujući da je vojno i političko rukovodstvo Hrvatske presuđeno za Udruženi zločinački poduhvat (UZP) te da je neprimjeren angažman Vojske Hrvatske u mirovnoj misiji u BiH. Pismo možete pročitati ovdje

Također, Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" uputile su dopis generalnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu i savjetnici generalnog tajnika za prevenciju genocida u Vijeću sigurnosti UN Alicei Wairimu Nderitu u kojem pozivaju da spriječe namjeru Vlade Hrvatske da putem UN-a i NATO-a vojno angažira svoje oružane snage u BiH posredstvom misije ALTHEA. 

Kopirati
Drag cursor here to close