PLATO DŽAMIJA

Turska bijesna zbog posjeta izraelskog ministra svetom mjestu islama i judaizma: "Ovo je provokacija"

Turska je sredinom studenog imenovala veleposlanika u Izraelu nakon četverogodišnjeg diplomatskog vakuuma, što je posljednja etapa u posvemašnjoj obnovi diplomatskih veza dviju zemalja najavljenoj u kolovozu.
Vijesti / Svijet | 04. 01. 2023. u 20:55 Bljesak.info/Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu osudio je "provokativan" posjet novog izraelskog ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben Gvira Platou džamija u utorak, u telefonskom razgovoru s izraelskim kolegom, priopćilo je u srijedu tursko ministarstvo.

Provokacija 

"Cavusoglu je podsjetio Elija Cohena na očekivanja i na osjetljivost naše zemlje u vezi s palestinskim pitanjem te istaknuo da nam je neprihvatljiv jučerašnji provokativan čin izraelskog ministra za nacionalnu sigurnost na Platou džamija", navodi se u priopćenju ministarstva.

Cavusoglu je ujedno istaknuo da Turska očekuje da se izbjegne "svaka vrsta provokacije".

Status qou trećeg svetog mjesta islama 

Ben Gvir, predstavnik izraelske krajnje desnice, bio je tijekom posjeta u pratnji pripadnika izraelske sigurnosne službe.

Plato džamija, treće sveto mjesto islama i najsvetije mjesto za židove koji ga zovu Brdo hrama, smješten je u jeruzalemskom Starom gradu, u palestinskom sektoru koji je Izrael okupirao i anektirao, navodi Hina. 

Židovima dopušten posjet, ali ne i molitva 

Na temelju statusa quo židovima je dopušten posjet, ali ne i molitva na Brdu hrama. No zadnjih godina sve veći broj židova, nerijetko nacionalista, ondje krišom moli, što Palestinci i neke bliskoistočne zemlje smatraju "provokacijom"

Turska je sredinom studenog imenovala veleposlanika u Izraelu nakon četverogodišnjeg diplomatskog vakuuma, što je posljednja etapa u posvemašnjoj obnovi diplomatskih veza dviju zemalja najavljenoj u kolovozu.

Veze dviju zemalja zategnule su se 2010. nakon krvavog napada izraelskih snaga na turski brod Mavi Marmara koji je prevozio pomoć u Gazu, palestinsku enklavu pod izraelskim embargom i pod kontrolom islamista Hamasa.

Erdogan, gorljivi branitelj palestinske stvari, bio je u prošlosti kritičan prema izraelskoj politici koju su vlade Benjamina Netanyahua (1996.-1999. i 2009.-2021.) provodile prema Palestincima.

Kopirati
Drag cursor here to close