Zajedničko stajalište

Truss i Biden protiv Rusije i za jačanje međusobnih odnosa

Truss i Biden razgovarali su telefonom u utorak popodne, a mogli bi se sastati već na Glavnoj skupštini UN-a potkraj rujna.
Vijesti / Svijet | 07. 09. 2022. u 07:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden čestitao je novoj britanskoj premijerki Lizz Truss na preuzimanju dužnosti, u telefonskom razgovoru u kojem su se oboje čelnika obvezali na jačanje međusobnih odnosa i zauzimanje zajedničkoga stajališta protiv Rusije.

Truss i Biden razgovarali su telefonom u utorak popodne, a mogli bi se sastati već na Glavnoj skupštini UN-a potkraj rujna.

Ured nove britanske premijerke priopćio je da su Truss i Biden razgovarali o jačanju suradnje u NATO-u te u sporazumu o sigurnosti koji su prošle godine sklopile SAD, Australija i Britanija da bi se suprotstavile Kini. Truss se veseli što će ona i predsjednik Biden "blisko surađivati kao čelnici slobodnih demokracija u rješavanju zajedničkih izazova, posebno ekstremnih gospodarskih problema uzrokovanih Putinovim ratom", stoji u priopćenju Downing Streeta.

Truss je preuzela dužnost premijerke u trenutku kad je Britanija suočena s najvećim izazovima u posljednjim desetljećima. Takozvani posebni odnosi između Sjedinjenih Država i Britanije posljednjih su godina bili čvrsti, unatoč nesuglasicama između bivšega američkoga predsjednika Donalda Trumpa i bivše britanske premijerke Therese May, prenosi Hina.

Washington i London saveznici su u pružanju pomoći Ukrajini u ratu protiv Rusije te u suprotstavljanju kineskom utjecaju na pacifičkom području. No, bilateralni trgovinski sporazum, za koji su se neki britanski dužnosnici nadali da bi mogao ublažiti negativne posljedice brexita na trgovinu i gospodarstvo, tek bi se trebao ostvariti u Bidenovu predsjedničkom mandatu.

Američki dužnosnik rekao je da Bijela kuća očekuje da Truss nastavi politiku Borisa Johnsona te da bi Biden i Truss mogli biti saveznici u suprotstavljanju ruskoj invaziji na Ukrajinu i sve većem kineskom utjecaju u indo-pacifičkom području.

Biden se dobro slagao s Johnsonom, ali bi se s Truss mogle pojaviti nesuglasice u pogledu Sjeverne Irske. Dok je bila zastupnica u parlamentu, uvela je zakon kojim je srušen protokol o Sjevernoj Irskoj, a Biden je uporno tražio da Britanija ne čini ništa što bi moglo ugroziti četvrt stoljeća mira u Sjevernoj Irskoj.

U priopćenju premijerkina ureda o telefonskom razgovoru ističe se da su se Truss i Biden složili u tome da je važno sačuvati mir u Sjevernoj Irskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close