Mijenjaju se stvari na terenu?

Trumpova suparnica dobila podršku milijardera

Dok se republikanski birači spremaju izabrati svog kandidata u siječnju, bivši predsjednik dominira političkim terenom.
Vijesti / Svijet | 29. 11. 2023. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Baza moćnih donatora koja financira konzervativne ciljeve više od dva desetljeća kaže da se zalaže za predsjedničku kandidaturu Nikki Haley 2024. Mreža milijardera Charlesa Kocha prikupila je milijune u nastojanju da pomogne republikancima da se odmaknu od Donalda Trumpa i njegove kandidature za predsjednika.

Dok se republikanski birači spremaju izabrati svog kandidata u siječnju, bivši predsjednik dominira političkim terenom. No, kako navodi BBC, Kochova podrška Nikki Haley mogla bi značajno promijeniti ovu ključnu utrku.

Bivša guvernerka Južne Karoline po anketama još uvijek ima otprilike 50 bodova zaostatka za čovjekom koji ju je u proteklom predsjedničkom mandatu imenovao za veleposlanicu SAD-a pri Ujedinjenim narodima.

Nada za republikance koji žele alternativu Trumpu

Ali njezini nastupi u televizijskim debatama koji su privlačili naslove i nedavni porast naklonosti u državama s prijevremenim glasanjem, i to u trenucima kad se donedavno prenapučeno polje republikanskih kandidata počinje prorjeđivati, dali su nadu onima koji žele alternativu Donaldu Trumpu, prenosi Index.hr.

Posljednjih je tjedana nekoliko istaknutih donatora nagovijestilo da će je podržati u odnosu na guvernera Floride Rona DeSantisa, koji je na drugom mjestu u anketama, ali čini se u isto vrijeme da mu kampanja posrće.

Kochova mreža nahvalila Nikki Haley

U dokumentu objavljenom sinoć, ogranak Kochove mreže Koch za političko lobiranje (AFP Action), nahvalili su Nikki Haley kao "kandidatkinju sposobnu okrenuti stranicu toksične kulture Washingtona - i kandidatkinju koja može pobijediti".

U memorandumu se navodi da interne ankete pokazuju da Haley ima najbolje rezultate u hipotetskom okršaju na općim izborima s Joeom Bidenom, trenutačno vjerojatnim kandidatom Demokrata 2024. Haley je na to rekla da je "počašćena" podrškom organizacije koja se može pohvaliti "milijunima lokalnih članova".

"Članovi AFP Actiona znaju da je na ovim izborima ulog prevelik da bi sjedili sa strane", napisala je. "Imamo zemlju koju moramo spasiti i zahvalan sam što imamo AFP Action uz nas."

Što kaže Trump?

Trumpova kampanja odbacila je AFP Action kao "političku ruku pokreta 'Kina prva, Amerika zadnja'". Steven Cheung, glasnogovornik Trumpove kampanje, rekao je sinoć da "nikakva količina mutnog novca neće pomoći Haley da porazi Trumpa".

Kritičari se pitaju ima li jedina žena u utrci dovoljno jaku infrastrukturu kampanje da održi svoj zamah kako se izborna sezona zahuktava. No, taj problem bi odlukom milijardera Kocha, koja znači oglašavanje, lobiranje i mobilizaciju glasača, mogao uvelike biti riješen.

Što je s DeSantisom?

Kochova odluka je i velik udarac za DeSantisa, kojeg je AFP Action nedavno podržao prije njegovog reizbora za guvernera 2022. Njegova je kampanja osudila jučerašnju Kochovu odluku kao "dokaz da politički establišment staje iza umjerenjaka koji ni matematički ne može poraziti bivšeg predsjednika".

Kochova mreža, koja je prikupila više od 70 milijuna dolara u izbornom ciklusu 2024., već troši 4 milijuna dolara na oglase koji kritiziraju bivšeg predsjednika, navodi AdImpact. AFP Action se u jučerašnjem memorandumu ispričao pristašama DeSantisa, ali je upozorio da bi podjela na predizborima koristila samo Trumpu i da "ulazimo u vremensko razdoblje koje zahtijeva izbore".

"Nikad prije nismo sudjelovali u predsjedničkim izborima, ali..."

"Kao što mnogi od vas znaju, AFP Action nikada prije nije sudjelovao u predsjedničkim izborima, ali... da bismo napisali novo poglavlje za našu zemlju, moramo okrenuti stranicu prošlosti", stoji u dopisu AFP-a.

"Donald Trump i Joe Biden samo će dalje ovjekovječiti silaznu spiralu zemlje", navodi se.

Mreža Koch nije podržala ni Trumpovu uspješnu kandidaturu za Bijelu kuću 2016. Tijekom Trumpovih godina postigla je nekoliko velikih političkih pobjeda, uključujući poreznu reformu, ali se protivila njegovom stavu o državnoj potrošnji i trgovinskim pitanjima.

Bivši predsjednik i njegova vrsta populizma su zauzvrat pomogli umanjiti utjecaj ljudi koje on naziva "globalističkom elitom" na Republikansku stranku. Republikanci će započeti glasanje na predizborima 2024. u siječnju. Trenutačno se čini da će se njihov mogući kandidat suočiti s Bidenom sljedećeg studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close