Mediji podnijeli zahtjev

Suđenje Donaldu Trumpu prenosit će se na televiziji

Jack Smith, tužitelj u oba savezna slučaja, usprotivio se zahtjevu, tvrdeći da bi za Trumpa trebala vrijediti uobičajena pravila te da bi kamere povećale pritisak na suđenje, posebice na svjedoke.
Vijesti / Svijet | 29. 11. 2023. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodeći američki mediji žele da se suđenja Donaldu Trumpu prenosi na televiziji. Tijek suđenja, njihova pravednost i moguće osuđujuće presude bit će u središtu izbora 2024. godine. 

Točno godinu dana prije američkih predsjedničkih izbora, u anketi objavljenoj početkom ovog mjeseca u New York Timesu, potencijalni republikanski kandidat Donald Trump vodi ispred predsjednika na odlasku Joea Bidena u pet od šest važnih saveznih država jer demokrat gubi potporu među mladima i manjinama.

Trump se, kao što je poznato, suočava s četiri optužnice dok je istovremeno vrlo aktivan u kampanji za predsjedničke izbore 2024. godine, piše Nacional.

Trumpovo prepričavanje ročišta

Dana 6. studenoga, Donald Trump izašao je iz sudnice u New Yorku, gdje je svjedočio u građanskom suđenju u kojem se navodi da su on i ljudi u njegovoj organizaciji počinili prijevaru. Čim je izišao iz sudnice, sam sebe je ocijenio. "Mislim da je prošlo jako dobro", rekao je Trump novinarima. "Da ste bili tamo i slušali, vidjeli biste kakva je ovo prijevara."

Rekao je, dakle, da je slučaj prijevara, a ne njegova tvrtka.

"Svi su vidjeli što se danas dogodilo", nastavio je Trump. "I bilo je vrlo uvjerljivo."

Istina, nisu svi vidjeli; sudnica je mogla primiti tek nekoliko desetaka gledatelja. Bile su dvije prepune sobe, a zatvoreno prenošenje suđenja prikazano je samo u tim sobama i nije išlo dalje – naprosto, suđenje nije prenosila televizija. Nakon toga, glavna tužiteljica New Yorka Letitia James rekla je da se Trump jedva zaustavio. "Brbljao je i vrijeđao", rekla je James, iznoseći drugu stranu istog suđenja.

Najvažnije suđenje u povijesti američke nacije

U podnesku se dodaje da nikad do sada nije bilo suđenja "u povijesti američke nacije" za koje bi televizijski postupak bio važniji.

Trump ne samo da je bivši predsjednik, već je i vodeći kandidat za republikansku nominaciju 2024. Vođenje suđenja, njihova pravednost i moguće osuđujuće presude bit će u središtu izbora. Transparentnost je ključna, poručuju američki mediji.

Jack Smith, tužitelj u oba savezna slučaja, usprotivio se zahtjevu, tvrdeći da bi za Trumpa trebala vrijediti uobičajena pravila te da bi kamere povećale pritisak na suđenje, posebice na svjedoke. Mediji odgovaraju da se sve može prilagoditi, na primjer, da se lica svjedoka ne moraju vidjeti na snimci. Ili da se može namjestiti samo zvuk, bez slike, onda kada to bude bilo potrebno.

Sretan što mu se sudi pred kamerama

Trump je, nimalo iznenađujuće, sretan što mu se sudi pred kamerama.

Njegovi odvjetnici objavili su priopćenje u kojem se kaže da se on "apsolutno slaže i zahtijeva da se ovaj postupak u potpunosti prenosi na televiziji". On i mediji su na istoj strani, ali ipak iz različitih razloga. Trump voli sam sebe prikazati žrtvom "autoritarnog režima". Njegova tvrdnja da će kamere "osigurati da svi mogu vidjeti kako Bidenova administracija nezakonito i protuustavno pokušava eliminirati svog vodećeg političkog protivnika" je zabluda, piše The New Yorker.

Ipak, bez obzira na to, američki mediji su uporni: najbolji način da pokažete da ovdje nisu samo prividna suđenja – jest da prenosite suđenja.

Trump voli plasirati mitove o sebi i uopće se ne srami kamere. Tužitelji također ne bi trebali oklijevati, za dobrobit federalne Republike, piše The New Yorker.

Kopirati
Drag cursor here to close