Snažni odnosi između država

Trump u Japanu pozvao na snažnije investicije u SAD

Trump je stigao u Japan u subotu u većim dijelom ceremonijalan posjet kojim želi pokazati snažne odnose između dviju država, iako su trgovinski odnosi problematični.
Vijesti / Svijet | 25. 05. 2019. u 17:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je pozvao japanski poslovni svijet da poveća investicije u Sjedinjene Države, prekorivši pritom Japan zbog značajnog suficita koji ostvaruje u trgovinskoj razmjeni dviju zemalja, o čemu pregovarači razgovaraju u sklopu bilateralnog sporazuma.

Trump je stigao u Japan u subotu u većim dijelom ceremonijalan posjet kojim želi pokazati snažne odnose između dviju država, iako su trgovinski odnosi problematični.

Tokijski toranj Skytree, najviša zgrada u Japanu, tim je povodom svjetlio u bojama američke zastave. Američki predsjednik bit će prvi inozemni čelnik kojeg će primiti novi japanski car Naruhito.

Nedugo nakon dolaska Trump se u rezidenciji američkog veleposlanika Williama Hagertyja susreo s direktorima japanskih tvrtki Toyota, Nissan, Honda, Softbank i Rakuten.

Američki predsjednik im je poručio da nije bilo boljeg razdoblja za investiranje u SAD i ponovio da je ranija politika sprečavala ostvarivanje punog potencijala američkog gospodarskog rasta.

Washington i Tokio trenutno su u trgovinskim pregovorima. Trump je istaknuo kako želi dogovor kojim će se riješiti trgovinski nesrazmjer između dviju država.

"Japan ima značajnu prednost dugi niz godina, no to je u redu i možda je to tako jer nas toliko volite", rekao je.

"Ovim sporazumom želimo riješiti trgovinsku neravnotežu, ukloniti barijere za američki izvoz i osigurati pravednost i recipročnost u našem odnosu", dodao je Trump.

On će se u nedjelju pridružiti japanskom premijeru Shinzu Abeu na igri golfa, turniru sumo hrvanja i večeri.

Dvojica čelnika njeguju dobar odnos, što Abe uvijek naglašava u vrijeme dok Washington razmatra povećanje carina na japanske automobile.

Kopirati
Drag cursor here to close