Na poziv premijera

Trump uskoro u Irskoj

Američki predsjednik i prva dama Melania Trump prihvatili su poziv irskog premijera Lea Varadkara da posjeti Irsku, a Trump će 5. srpnja održati razgovore s Varadkarom, navodi se u priopćenju Bijele kuće.
Vijesti / Svijet | 22. 05. 2019. u 11:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SAD-a Donald Trump posjetit će Irsku tijekom svog putovanja u Europu početkom srpnja, propćila je Bijela kuća.

Američki predsjednik i prva dama Melania Trump prihvatili su poziv irskog premijera Lea Varadkara da posjeti Irsku, a Trump će 5. srpnja održati razgovore s Varadkarom, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Trump će od 3. do 5. srpnja boraviti u državnoj posjeti Velikoj Britaniji, a zatim će otputovati u Francusku kako bi 6. srpnja u Normandiji prisustvovao godišnjici Dana D i susreo se s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, prenosi Xinhua.

Savezničke trupe su 6. srpnja 1944. godine  pokrenule iznenadnu vojnu operaciju, poznatu pod nazivom D-Day Normandy Landings, u kojoj se  više od dva milijuna vojnika iskrcalo u Normandiji na sjeveru Francuske.

Većinu savezničkih snaga činile su američke, britanske, kanadske i francuske jedinice. Ostale zemlje, čiji su vojnici također sudjelovali u bitci, bile su Australija, Belgija, Čehoslovačka, Grčka, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška i Poljska.

Iskrcavanje u Normandiji započelo je noćnim padobranskim i jedriličarskim desantom, masivnim zračnim napadima i pomorskim bombardiranjem nakon kojeg je uslijedio amfibijski desant na dan 6. srpnja ili na Dan D. Bitka za Normandiju potrajala je još dva mjeseca koliko je trebalo savezničkim snagama da uspostave čvrst mostobran na europskom kopnu i da probiju njemačku liniju fronta u Francuskoj, a okončana je sa oslobađanjem Pariza i uništenjem džepa kod Falaisea. Sovjetski Savez je 22. srpnja 1944. godine sa svoje strane izvršio udar na njemačke snage, u velikoj Operaciji Bagration.

Masovna operacija doprinijela je pobjedi savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu.

Kopirati
Drag cursor here to close