Trump

Macronova izjava o moždanoj smrti NATO-a "vrlo nekorektna"

Trump je uoči sumita NATO-a u Londonu u obraćanju novinarima kazao da nikome nije potreban NATO više nego Francuskoj, oštro kritizirajući Macronove ranije izjave o Alijansi.
Vijesti / Svijet | 03. 12. 2019. u 11:54 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da je "vrlo nekorektna i uvredljiva" izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o moždanoj smrti NATO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je uoči sumita NATO-a u Londonu u obraćanju novinarima kazao da nikome nije potreban NATO više nego Francuskoj, oštro kritizirajući Macronove ranije izjave o Alijansi.

"I Turska je poručila Macronu da je on doživio moždanu smrt", podsjetio je Trump, dodajući kako, isto tako, ne želi da Francuska oporezuje američke kompanije.

"Ako neko oporezuje američke kompanije to je SAD, a ne Francuska", kazao je Trump.

Trumpova administracija je u ponedjeljak predložila tarife do 2,4 milijarde dolara na francuske proizvode, uključujući sir, ručne torbe i vino, kao odgovor na francuski porez američkim tehnološkim divovim, uključujući Google, Amazon i Facebook.

Dotako se i odnosa s Turskom, napominjući da je zvanična Ankara morala pokucati na druga vrata kada joj je bivša američka administracija odbila prodati rakete Patriot.

"Turska je kupila borbene avione F-35 vrijedne milijarde i milijarde. Ako SAD odbije isporuku, Turska će tragati za drugim opcijama", rekao je Trump.

Napomenuo je da je podrška Turske u operaciji u kojoj je ubijen lider ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadi bila vrlo korisna.

"Imamo dobre odnose s Turskom. Ostali smo dovoljno dugo na njihovoj granici. Sada smo se povukli. Oni rade dobar posao", dodao je Trump, naglasivši da SAD ima vrlo dobre odnose s Turskom i unutar NATO-a.

Na kraju je istakao da voli "Tursku, dobru članicu NATO-a" te da se dobro slaže s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

U Londonu se ove sedmice održava samit NATO-a na kojem će čelnici zemalja članica Alijanse razgovarati o brojnim pitanjima, a posebno o tome na koji način mogu odgovoriti na sadašnje, ali i buduće sigurnosne izazove.

Kopirati
Drag cursor here to close