Bibi ga više ne voli

Trump ljut i razočaran u Netanyahua: "F**k him"

“Svidio mi se i još uvijek volim Bibija. Međutim, ja također volim odanost. Bibi je mogao šutjeti. Od tada nisam razgovarao s njim“, kazao je Trump i opsovao Netanyahua.
Vijesti / Svijet | 11. 12. 2021. u 09:38 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trump i Bibi

Bivši američki predsjednik Donald Trump iznio je mnoštvo kritika na račun bivšeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua jer se usudio čestitati Joeu Bidenu nakon njegove pobjede na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Trump i dalje ustrajava u tvrdnji da je pobijedio na izborima te je kazao da se čini da je Netanyahu zaboravio nepresušnu podršku koju je od njega imao.

“Niko nije učinio više za Bibija (op.a. Netanyahua)“, rekao je Trump izraelskom novinaru Baraku Ravidu. Isječci intervjua rađenog za potrebe knjige koju novinar piše pojavili su se na web stranici Axios.

“Svidio mi se i još uvijek volim Bibija. Međutim, ja također volim odanost. Bibi je mogao šutjeti. Od tada nisam razgovarao s njim“, kazao je Trump i opsovao Netanyahua.

S druge strane, Netanyahu je rekao da je savez Izraela i SAD-a važan i da je morao čestitati Bidenu na pobjedi.

“Izuzetno cijenim veliki doprinos predsjednika Trumpa Izraelu i njegovoj sigurnosti“, rekao je Netanyahu kasnije za Axios.

Trump je bio posebno bijesan zbog Netanyahuovog videa koji je izašao dan prije Bidenove inauguracije 20. siječnja ove godine. U njemu je Netanyahu svoj odnos s Bidenom opisao kao toplo osobno prijateljstvo koje seže unatrag mnogo desetljeća.

Trump je naveo svoja djela koja je učinio za podršku Netanyahuu dok je bio izraelski premijer, uključujući odbacivanje američkog protivljenja izraelskim naseljima na Zapadnoj obali, priznavanje Jeruzalema kao glavnog grada i povlačenje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

“Reći ću vam nešto, da nisam došao na vlast, mislim da bi Izrael bio uništen. Mislim da bi do sada već bio uništen“, rekao je Trump.

Kopirati
Drag cursor here to close