Kakav lik

Trump ima lijek: Nagutajte se dezinficijensa

Trump je potom smislio još jedan tretman, ovaj put sugerirajući upotrebu dezinficijensa, odnosno sredstva za dezinfekciju.
Vijesti / Svijet | 24. 04. 2020. u 10:08 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump je tijekom obraćanja u Bijeloj kući predložio neobične metode za liječenje koronavirusa, uključujući ultraljubičasto svjetlo i ubrizgavanje dezinfekcijskih sredstava.

"Pretpostavimo da napadnemo tijelo velikom količinom, bilo da se radi o UV zrakama ili samo vrlo snažnim svjetlom. Mislim da su rekli da to nije provjereno, ali da će biti testirano. Pretpostavimo da ste unijeli svjetlo u tijelo, što možete uraditi ili kroz kožu ili na neki drugi način. Zvuči zanimljivo", kazao je Trump novinarima.

Njegova izjava je uslijedila samo nekoliko minuta nakon što je William Bryan, vršilac dužnosti čelnika Ureda za znanost i tehnologiju američkog Ministarstva domovinske sigurnosti, izjavio da su američki znanstvenici utvrdili da virus najbolje preživljava u zatvorenim i suhim prostorima, ali da gubi snagu kada dođe do rasta temperature i vlage, posebno ako je izložen sunčevom svjetlu.

Trump je potom smislio još jedan tretman, ovaj put sugerirajući upotrebu dezinficijensa, odnosno sredstva za dezinfekciju.

"A tu je i dezinficijens koji ga u minuti ubije. U samo jednoj minuti. Postoji li neki način da to uradimo ubrizgavanjem unutra, skoro kao čišćenje? Kao što vidite, ulazi u pluća i u plućima obavlja veliki posao, pa bi bilo zanimljivo i to provjeriti. Morat ćete koristiti medicinske stručnjake za to, ali meni zvuči zanimljivo", kazao je američki predsjednik te kratko dodao: "Tako ćemo bolje znati. Ali čitav koncept svjetlosti, način na koji ubija u samo jednoj minuti, prilično je moćan", rekao je Trump.

Potom se okrenuo liječnici Deborah Birx, koordinatorici odgovora na koronavirus u Bijeloj kući, i pitao ju je li ona možda čula za upotrebu svjetla ili vrućine za liječenje koronavirusa.

"Ne kao lijek. Mislim, nisam se susretala s upotrebom topline ili svjetla", kratko je kazala liječnica.

"Ja mislim da je to super stvar za istražiti”, zaključio je Trump.

Ipak, mnogi stručnjaci su nakon brifinga upozorili da su ovakve izjave američkog predsjednika opasne i mogle bi dovesti do širenja dezinformacija, napominjući da bi samo udisanje dezinficijensa moglo dovesti do bolesti i smrti.

U SAD-u je do četvrtka navečer zabilježeno više od 867.000 slučajeva koronavirusa i preko 49.000 umrlih, te skoro 80.000 oporavljenih.

Kopirati
Drag cursor here to close