Napad kreće večeras?

Trump i Erdogan razgovarali o Siriji, britanska premijerka sazvala sastanak

Prema informacijama Daily Telegrapha, May je naredila britanskim podmornicama da se zapute prema Siriji kako bi bile spremne za lansiranje projektila u sklopu napada koji bi mogli, prema izvorima istog lista, započeti u četvrtak navečer.
Vijesti / Svijet | 12. 04. 2018. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarali su u srijedu o krizi u Siriji i dogovorili se da će zbog situacije ostati u bliskom kontaktu, objavila je Bijela kuća.

"Predsjednik Donald J. Trump danas je s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom iz Turske razgovarao o aktualnoj krizi u Siriji. Dvojica čelnika složila su se da će zbog situacije ostati u bliskom kontaktu", objavila je Bijela kuća bez dodatnih detalja.

SAD i njegovi saveznici razmatraju hoće li napasti Siriju zbog navodnog kemijskog napada u pobunjeničkoj Dumi pored Damaska u subotu, za koji su liječničke organizacije rekle da je usmrtio desetke ljudi.

Trump kritizirao Moskvu

Trump je u srijedu upozorio Rusiju na moguću vojnu akciju u Siriji te je kritizirao Moskvu zbog podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Britanska  premijerka Theresa May sazvala je za četvrtak sastanak kabineta na kojemu će s ministrima razgovarati o Siriji, a rezultat toga će, prema pisanju medija, najvjerojatnije biti pridruživanje Londona vojnoj reakciji na kemijski napad u Siriji.


 
Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je upozorio Rusiju na moguću vojnu akciju u Siriji te je kritizirao Moskvu zbog podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.
 
Glasnogovornik britanske premijerke rekao je u srijedu da će tema sastanka, koji nije bio na prethodnom rasporedu vlade, biti Sirija.
 

Mediji: May spremna za vojnu akciju

BBC je u srijedu izvijestio da je May spremna odobriti sudjelovanje Britanije u akciji pod vodstvom SAD-a ne zatraživši prethodno pristanak Parlamenta.
 
Prema pisanju Daily Telegrapha, May je zapovjedila britanskim podmornicama da se razmjeste na položaje na kojima bi Sirija bila u dometu raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku koji bi mogao početi već u četvrtak u noći.
 
Sky News je javio kako se očekuje da će May od svojih ministara u četvrtak zatražiti da odobre uključivanje Britanije u vojnu akciju protiv sirijske infrastrukture kemijskoga naoružanja.
 
"Parlament bi morao imati pravo odlučivanja"
 
Zakon ne obvezuje May da zatraži dopuštenje parlamenta za ofenzivnu vojnu akciju, ali za prijašnje intervencije u Libiji i Iraku zatraženo je glasovanje.
 
Prethodnik premijerke May David Cameron pokušao je, i nije uspio, dobiti potporu zakonodavaca da se uključi u vojni napad na Siriju 2013. zbog navodne uporabe kemijskoga oružja.
 
Vođa oporbene Laburističke stranke Jeremy Corbyn u srijedu je rekao da bi parlament morao imati pravo odlučivanja o bilo kojoj vojnoj akciji koju May želi poduzeti.

"Na uporabu kemijskog oružja mora se reagirati"

May je u srijedu rekla da sve upućuje na to da su sirijske vlasti odgovorne za kemijski napad u gradu Dumi te da se na takav šokantni napad mora reagirati.
 
Deseci ljudi u Dumi poginuli su, a stotine su ranjene u napadu, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija.
 
"Napad kemijskim oružjem koji se dogodio u subotu u Dumi u Siriji bio je šokantan i barbarski čin", rekla je May novinarima u Birminghamu. "Na uporabu kemijskog oružja mora se reagirati".

Prema informacijama Daily Telegrapha, May je naredila britanskim podmornicama da se zapute prema Siriji kako bi bile spremne za lansiranje projektila u sklopu napada koji bi mogli, prema izvorima istog lista, započeti u četvrtak navečer.

Kopirati
Drag cursor here to close