Tvrdi Daily Mail

Tri pokušaja atentata na Zelenskog u sedam dana

Ubojice su spriječili subverzivni antiratni pripadnici ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) - ruskog nasljednika KGB-a, koji su upozorili ukrajinske dužnosnike, izvijestio je The Times .
Vijesti / Svijet | 04. 03. 2022. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski navodno je preživio tri pokušaja atentata u posljednjih tjedan dana, prenosi Daily mail.

Plaćenici iz skupine Wagner koju podupire Kremlj i čečenske specijalne postrojbe navodno su poslani da ubiju ukrajinskog predsjednika otkako je prošlog tjedna počela ruska invazija, prenosi Index.

Informacija od agenata

Ubojice su spriječili subverzivni antiratni pripadnici ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) - ruskog nasljednika KGB-a, koji su upozorili ukrajinske dužnosnike, izvijestio je The Times.

Ukrajinski tajnik za nacionalnu sigurnost i obranu potvrdio je tri pokušaja atentata te je rekao da je dobio informaciju od agenata 'koji ne žele sudjelovati u ovom krvavom ratu'.

Jedna od skupina koja je navodno pokušala ubiti Zelenskog (44) bila je Wagner grupa - koja ima 400 članova smještenih u Kijevu dok su se članovi infiltrirali u Ukrajinu s 'popisom ubojstava' na kojem su 24 imena. Da je pokušaj bio uspješan, ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi zanijekati bilo kakvu umiješanost.

''Oni bi tamo išli s misijom vrlo visokog profila, nešto što bi Rusi željeli poreći - odrubljivanje glave šefa države velika je misija'', rekao je izvor za Times.

''S obzirom na utjecaj na rusku suverenu politiku, ovo bi bila možda njihova najveća misija do sada. To bi imalo veliki utjecaj na rat'', dodaje izvor.

Najamna vojska, koju vodi oligarh Jevgenij Prigožin - bliski saveznik ruskog predsjednika kojeg često nazivaju 'Putinovim kuharom' - stigla je tamo prije pet tjedana i nudi joj se ogromna svota za misiju.

Plaćenici

Prije nekoliko dana rečeno je da visoko obučeni operativci čekaju zeleno svjetlo Kremlja, a njihova lista za napad uključuje i ukrajinskog premijera, cijelu vladu, gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička i njegovog brata Vladimira - boksačke prvake koji su postali ikone na prvim linijama glavnog grada.

Plan je sabotiran nakon što su u subotu ujutro stigli do gornjih razina ukrajinske vlade, što je potaknulo Kijev da proglasi 36-satni policijski sat, naredivši svima u zatvorenom prostoru kako bi vojnici mogli pomesti ulice u potrazi za ruskim diverzantima.

Građani su upozoreni da riskiraju život ako budu uočeni vani tijekom policijskog sata, jer se može pretpostaviti da su neprijatelji.

Izvor koji poznaje aktivnosti Wagner grupe rekao je za Times da je između 2000 i 4000 plaćenika stiglo u Ukrajinu u siječnju, ali s različitim misijama.

Navodi se da grupa prati Zelenskog i njegove kolege putem njihovih mobilnih telefona - tvrdeći da u svakom trenutku zna gdje se nalaze.

Čečenski udarni odred također je pokušao ubiti Zelenskog 1. ožujka nakon što je ministar za nacionalnu sigurnost i obranu rekao da su naišli na dva odreda smrti, izvijestio je Fox News. Njihovo kretanje izvijestio je i FSS.

Čečeni su dio ruske Nacionalne garde i poznati su po brutalnim taktikama.

Znalo se sve u prosincu?

Čini se da vijest o njihovim planovima za ubojstvo nije uznemirila Zelenskog, koji je priznao da je bio 'meta broj jedan' tijekom obraćanja naciji, rekavši im da ga ruski specijalci love.

Kad mu je SAD ponudio da ga izvuće iz Ukrajine, on je rekao predsjedniku Joeu Bidenu 'Treba mi streljivo, a ne prijevoz.'

Wagner je provodio tajne operacije diljem Afrike i Bliskog istoka, uključujući Siriju, a nedavno su bili na terenu u Ukrajini kako bi vodili ruske tenkove do glavnog grada.

General Sir Richard Barrons, bivši zapovjednik Zapovjedništva združenih snaga, rekao je: 'Vrlo su učinkoviti jer ih je teško odrediti.

''Mogu se pojaviti iz sjene, učiniti vrlo nasilne stvari i onda opet nestati, a da nije očito nitko odgovoran. Oni nisu izravno povezani s ruskom vladom i stoga ih je moguće poreći'', govori Barrons.

Izvori su za Times rekli da je policija bila obaviještena o Putinovim planovima o Ukrajini još u prosincu, mnogo prije nego što je ruskoj vojsci rečeno.

Plašeni su vojnici i generali da se suprotstave planovima invazije, a nekoliko je zbog toga pogubljeno, tvrdili su plaćenici.

Kopirati
Drag cursor here to close