Nakon eksplozija Sjevernog toka

Traži se alternativa: Norveška istražuje podmorski plinovod

Norveška, najveći opskrbljivač plinom u Europi, prošli tjedan stavila je svoj energetski sektor u stanje visoke pripravnosti.
Vijesti / Svijet | 07. 10. 2022. u 14:58 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Norveška je poslala specijalizirani brod za inspekciju podmorskog plinovoda do Njemačke zbog sigurnosnih zabrinutosti nakon sumnje na sabotažu prošli mjesec na dva plinovoda Sjevernog toka između Rusije i Njemačke, prema izvorima i podacima - prenosi agencija Hina.

Norveška, najveći opskrbljivač plinom u Europi, prošli tjedan stavila je svoj energetski sektor u stanje visoke pripravnosti, rasporedivši mornaricu i zračne snage da patroliraju objektima na moru i rasporedivši vojnike u kopnene pogone za preradu plina nakon eksplozija Sjevernog toka 26. rujna.

Havila Subsea, brod za opskrbu naftom opremljen podvodnim vozilima na daljinsko upravljanje, raspoređen je 5. listopada kako bi istražio plinovod Europipe II koji vodi od plinskog postrojenja Kaarstoe u Norveškoj do Dornuma u Njemačkoj, pokazuju podaci praćenja plovila Refinitiva.

Jostein Alendal, izvršni direktor Reach Subsea, koji upravlja Havila Subsea, rekao je za Reuters da je inspekciju naručio Equinor, koji provodi inspekcije plinovoda u ime operatera offshore plinskog sustava Gassco.

Equinor je u izjavi poslanoj e-poštom Reutersu rekao da je "podignuta razina sigurnosti za instalacije i infrastrukturu na NCS (Norveškom kontinentalnom pojasu)" te da su poduzete mjere opreza u vezi s mrežom plinovoda.

Europipe II je vjerojatno najvažniji norveški plinovod, rekao je Tor Ivar Stroemmen, viši predavač na Kraljevskoj norveškoj pomorskoj akademiji.

Kopirati
Drag cursor here to close