Kroz Francusku

Njemačka i Španjolska žele graditi plinovod preko Pirineja

Prema planovima, vodik proizveden iz obnovljivih izvora kasnije bi se transportirao plinovodom, iako se Francuska za sada protivi toj ideji.
Vijesti / Svijet | 05. 10. 2022. u 20:23 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka i Španjolska iskazale su podršku izgradnji plinovoda preko Pireneja kroz Francusku do 2025., što je jedan u nizu planova o kojima je postignut dogovor tijekom konzultacija dviju vlada u srijedu.

Prema planovima, vodik proizveden iz obnovljivih izvora kasnije bi se transportirao plinovodom, iako se Francuska za sada protivi toj ideji, prenosi Hina.

O toj se mjeri raspravljalo tijekom razgovora između španjolskih dužnosnika i njemačkog izaslanstva koje je predvodio kancelar Olaf Scholz s osam od ukupno 16 ministara, uključujući ministra gospodarstva Roberta Habecka, ministra financija Christiana Lindnera i ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock.

Scholza je uz vojne počasti dočekao španjolski premijer Pedro Sanchez u luci La Coruña u sklopu prvih međuvladinih konzultacija u devet godina.

Akcijski plan bavi se širokim spektrom tema - obrazovanjem, gospodarstvom, obranom i sigurnosti. Bit će usvojen kasnije tijekom večeri.

Berlin i Madrid sporazumjeli su se o potrebi izgradnje plinovoda u trenutku dok i druge europske zemlje pokušavaju smanjiti ovisnost o ruskim energentima zbog agresije na Ukrajinu.

Plinovod Midcat koji traže Scholz i Sanchez spojio bi Barcelonu preko Pirineja s francuskom mrežom u Barbairi na jugu zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close