Ekstremne vrućine

Toplinski val zahvatio Meksiko, 100 osoba preminulo

Trotjedni toplinski val ovog mjeseca opteretio je energetsku mrežu s rekordnom potražnjom, prisilio vlasti da obustave nastavu u nekim područjima i ostavio mnoge Meksikance da se preznojavaju na vrućini.
Vijesti / Svijet | 30. 06. 2023. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje sto ljudi umrlo je u posljednja dva tjedna u Meksiku zbog vrućine jer su temperature bile blizu 50 stupnjeva Celzijevih u nekim dijelovima zemlje, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Trotjedni toplinski val ovog mjeseca opterevrutio je energetsku mrežu s rekordnom potražnjom, prisilio vlasti da obustave nastavu u nekim područjima i ostavio mnoge Meksikance da se preznojavaju na vrućini.

Više od dvije trećine smrtnih slučajeva dogodilo se u tjednu od 18. do 24. lipnja, a ostatak prethodni tjedan, navodi ministarstvo u izvješću o ekstremnim temperaturama. U istom razdoblju prošle godine zabilježen je samo jedan smrtni slučaj uzrokovan vrućinama, prenosi Hina. 

Gotovo svi smrtni slučajevi pripisani su toplinskom udaru, a nekoliko dehidraciji. Oko 64 posto smrtnih slučajeva dogodilo se u sjevernoj državi Nuevo Leon koja graniči s Teksasom. Većina ostalih bila je u susjednom Tamaulipasu i Veracruzu na obali Meksičkog zaljeva.

Posljednjih dana temperature su pale jer je kišna sezona donijela prijeko potrebne oborine. Međutim, u nekim sjevernim gradovima još uvijek vladaju visoke temperature. U državi Sonori, grad Aconchi u srijedu je zabilježio najviše temperature od 49 stupnjeva Celzijevih.

Kopirati
Drag cursor here to close