Španjolska

Vrhunac ekstremnih vrućina u Europi

Postoji neizvjesnost što će se dogoditi u nedjelju i ponedjeljak.
Vijesti / Svijet | 26. 04. 2023. u 18:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolska se suočava sa vrhuncem perioda ekstremnih vrućina, ali se njima ne nazire kraj, prenosi El Pais.

U utorak je oboreno 18 temperaturnih rekorda, među kojima se izdvaja 35,1 Celzijevih stupnjeva registriranih na aerodromu Kordoba, koji su za jedan stupanj premašili nivo prethodnog rekorda za ovo doba godine.

"Kulminacija će biti u četvrtak i petak u većem dijelu Španjolske i, iako će u subotu doći do pada temperature u velikim područjima, vrućina će i dalje biti veoma intenzivna na istoku zemlje", upozorava glasnogovornik Nacionalne agencije za meteorologiju.

Postoji neizvjesnost što će se dogoditi u nedjelju i ponedjeljak.

"Čini se da će temperature nastaviti da opadaju, ali će se u središnjem i južnom dijelu zemlje nastaviti sa toplim temperaturama, sa između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva iznad prosjeka. Od utorka bi temperature mogle ponovo porasti, a vreme će i dalje biti veoma toplo tokom većeg dijela sljedeći tjedan u skoro cijeloj zemlji", kaže Del Kampo.

Od njih, Del Kampo ističe rekorde na aerodromu Cordoba i Herez de la Frontera: u glavnom gradu Cordobe temperatura je dostigla 35,1 stupanj, jedan stepen više od 34 iz travnja 2017, dok je u Herezu bilo 35 stupnjeva u usporedbi sa 33,6 iz 1997.

Del Kampo smatra "sasvim vjerojatnim" da će narednih nekoliko dana ovi isti rekordi, kao i drugi, biti ponovo oboreni.

Kopirati
Drag cursor here to close