NIsu dobrodošli

Tko nije pozvan na Nobelov banket?

''Nobelova nagrada zasnovana je na poštovaju znanosti, kulture, humanizma i internacionalizma'' - navodi Nobelova fondacija.
Vijesti / Svijet | 25. 10. 2022. u 19:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Anti-imigracioni Švedski demokrati, koji su postali druga po velčini stranka u zemlji na prošlomjesečnim izborima, nisu dobrodošli na Nobelov banket, priopćila je u utorak Nobelova fondacija.

Ovogodišnji laureati, među kojima su bivši čelnik američkih Sveznih rezervi Ben Bernanke i francuska kniževica Annie Ernaux, bit će dočekani uz niz ostalih dostojanstvenika na raskošnom banketu u Stockholmu 10. decembra.

Čelnici švedskih stranaka tradicionalno se uvijek pozivaju na banket, kome će također prisustvovati osvajači nagrada u protekle dvije godine kada su banketi otkazani zbog Covida, ali je Nobelova fondacija u više navrata ignorirala kontroverzne Švedske demokrate i postupit će isto i u ovoj godini.

''Nobelova nagrada zasnovana je na poštovaju znanosti, kulture, humanizma i internacionalizma'' - navodi Nobelova fondacija u priopćenju na svom websiteu.

''To poštovanje također je osnova za dostignuća koja se slave i naglašvaju kada se laureati Nobelovih nagrada i gosti širom svijeta pozivaju na ceremoniju dodijele nagrada i banket 10. prosinca'' - navodi se u priopćenju.

Bijelu papir koji su sačinili Švedski demokrati pokazuje da je 18 od 22 osnivačkih članova stranke u 1988. godini došlo iz bijelačke supremističke grupe Ostavite Švedsku Šveđanima. Desetak ih je imalo veze s fašističkim ili nacističkim organizacijama.

Švedski demokrati nisu se mogli odmah kontaktirati radi komentara.

Stranka je osvojila 20,5 posto glasova na rujanskim izborima i podrška su i bliski saveznici vlade desnog centra predvođene premijerom Ulfom Kristerssonom, prenosi Reuters.

 

Kopirati
Drag cursor here to close